Inleiding bij film ‘De Matthäusmissie van Reinbert de Leeuw’ in Filmhuis Purmerend


Op zondagmiddag 19 februari geeft musicoloog Kees Wisse in het Filmhuis Purmerend een lezing voorafgaande aan het draaien van de Cherry Duyns-film ‘De Matthäusmissie van Reinbert de Leeuw’. Wat vond JS Bach eigenlijk zelf van zijn meesterwerken?

 

De film

Reinbert de Leeuw ademt klassieke muziek. Hij mag zich eindelijk met ‘het hoogste’, Bachs Matthäus-Passion, bezighouden. De wereldberoemde dirigent wordt gevolgd tijdens de voorbereiding van de uitvoering in de Nieuwe Kerk Amsterdam. Het is een documentaire waarin je de helft van de tijd met een brok in je keel zit, omdat De Leeuws onverbiddelijke bevlogenheid en passie grandioos in beeld wordt gebracht door oude vriend Cherry Duyns.

De lezing, door musicoloog Drs. Kees Wisse

Al bijna twee eeuwen spreekt de Matthäus Passion van Bach tot de verbeelding. Talloze luisteraars en uitvoerders zijn tot op de dag van vandaag diep ontroerd over deze volstrekt unieke verklanking van het lijdensverhaal van Christus. En ook Reinbert de Leeuw raakt in zijn film niet uitgepraat over de schoonheid van deze muziek en benadert het als een groots kunstwerk als was het een symfonie van Mahler of een opera van Wagner.
Maar dacht Bach er zelf ook zo over? Wat was nu eigenlijk zijn bedoeling met dit werk en waarom heeft hij het geschreven?  De antwoorden op deze vragen geven een beduidend nuchterder kijk op het ontstaan, functie en intentie van deze muziek. Deze lezing geeft een historisch kijkje in de keuken van de Matthäus Passion, om te beseffen dat Bach als eerzaam ambachtsman een uniek meesterwerk heeft geschapen.

Over Kees Wisse

Drs. C.H. (Kees) Wisse (1961) studeerde muziekwetenschap aan de universiteit van Utrecht, waar hij ook colleges theologie volgde. Lange tijd was hij stafmedewerker bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest en Holland Symfonia. Hij is freelance musicoloog, geeft lezingen cursussen, concertinleidingen en schrijft artikelen en toelichtingen op het gebied van muziek.

Vertoning van de film op zondag 19 februari, om 13.30 uur, met voorafgaand een lezing om 13.00 uur. Filmhuis Purmerend is in Het Stamhuis, Kerkstraat 11. Reserveren: https://filmhuispurmerend.nl/films/matthaus-missie-reinbert-leeuw/