Historische stadswandelingen + film Koemarkt op de Open Monumentendag 2019


Op zaterdag 14 september 2019 is het Open Monumentendag. Dan is er vanaf 12 uur ieder uur een historische wandeling. Na afloop van iedere wandeling is er een unieke korte film over de oude Koemarkt in het Filmhuis Purmerend (zelf gevestigd in een monument).  Daar kan na de film worden nagepraat met de gidsen en/of de deelnemers en genieten van een historisch glaasje Kinawijn, volgens een oud recept van de Wed. Oud, welke in der tijd in Purmerend was gevestigd. De film is ook te bekijken door mensen die niet deelnemen aan de stadswandeling.

Ook als u slecht ter been bent

Voor de mensen die slecht ter been zijn, zijn er elektrische karren (met chauffeur) welke voor deze bijzondere dag door de Prinsenstichting, speciaal voor dit doel beschikbaar gesteld zijn.

Starttijden

Om 12 uur begint de eerste wandeling vanaf de Museumwinkel, onder leiding van de gidsen van het Gilde Purmerend. Een groep is maximaal 20 personen. De volgende wandelingen starten om 13, 14 en 15 uur. Iedere wandeling duurt circa 45 minuten, en eindigt bij het Filmhuis Purmerend, waar de film over de Koemarkt wordt gedraaid en men kan nippen aan de Kinawijn. De film duurt ca 20 minuten, en is afkomstig uit de unieke collectie van Vereniging Historisch Purmerend.

Plaatsen van plezier

Het thema van de Open Monumentendag is “Plaatsen van plezier”.  Het Filmhuis is zelf gevestigd in het Stamhuis, een monument, waar in het verleden ooit plezier is gemaakt door katholieke verenigingen. Dus werd er katholiek gedanst, gegymd en toneel gespeeld. Nu worden er de mooiste films gedraaid.

Stamhuis

Het pand dateert uit 1913-1914 en werd gebouwd in opdracht van het R.K. Parochiaal Kerkbestuur in Purmerend. In 1981 kreeg het de naam ‘Stamhuis’, vernoemd naar Piet Stam, een bekend toneelspeler en regisseur van de toneelvereniging Leo XIII, waarvan hij vijftig jaar lid was. Het is een goed voorbeeld van een grotendeels gaaf bewaard gebleven rooms-katholiek patronaatsgebouw met toneelzaal uit het eerste kwart van de 20e eeuw.

Voor geïnteresseerden die normaliter zo’n wandeling niet kunnen volbrengen, is zoals eerder genoemd de mogelijkheid geschapen, deze wandeling in een van de elektrische karren mee te maken en kunnen zich bij interesse, opgeven bij de VVV welke is gevestigd in de Peperstraat 35 te Purmerend (Tel: 0299 – 207022)

Deze activiteit is georganiseerd door de Gemeente Purmerend, het Gilde, Vereniging Historisch Purmerend, Waterlands Archief, het Purmerends Museum en het Filmhuis Purmerend.