Historische lezing ‘De Stelling van Amsterdam’


De Vereniging Historisch Purmerend (VHP) organiseert op zondag 19 maart de presentatie ‘De Stelling van Amsterdam, Geheim landschap’. De lezing met vele afbeeldingen wordt verzorgd door René Ros die verbonden is aan het Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam.

De Stelling van Amsterdam is in de Vestingwet 1874 vastgelegd en voorzag in een geheel nieuwe verdedigingslinie rond Amsterdam. Water vormde de eerste en belangrijkste verdediging en dat had gevolgen voor heel West-Nederland. Er verschenen forten en batterijen op de plaatsen waar het water onvoldoende een barrière vormde en geschut daarvoor moest zorgen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog beleefde de Stelling van Amsterdam haar hoogtepunt toen duizenden soldaten, veelal oudere dienstplichtigen, meerdere jaren in de forten leefden.

Wie waren die soldaten en wat was het doel van hun inzet en daarmee van de Stelling? Er heeft nooit een vijand voor de Stelling gestaan maar is deze daardoor nutteloos geweest? Tegenwoordig wordt de Stelling, die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, gebruikt als recreatiegebied en de forten voor heel verschillende doeleinden. Bijvoorbeeld als wellness resort in het fort in de Beemster en wijnhandel in het fort bij Kwadijk.

Zondag 19  maart 2017 bij Spijkerman Eten & Drinken, Neckerdijk 1 in Purmerend.  De aanvang is 14.00 uur. .