Hilarische komedie Toni Erdmann in Filmhuis Purmerend


Een 65-jarige muziekleraar en grappenmaker infiltreert in Roemenië in het leven van zijn bikkelharde dochter, die zakenvrouw is, onder een valse naam en in vermomming: Toni Erdmann. Als haar vader vraagt of ze gelukkig is, weet de dochter geen antwoord. Het wordt het begin van een omwenteling. Deze komedie met serieuze achtergrond kreeg 5 sterren in de Nederlandse kranten en vliegt voorbij. Genomineerd voor een Golden Globe en ingezonden voor een Oscar.

 

De 65-jarige muziekleraar Winfried is een onverbeterlijke grappenmaker. Alleen contact met zijn dochter, Ines, dat heeft hij nog maar amper. Ines is een bikkelharde zakenvrouw die voor een consultancybedrijf werkt in Boekarest en opgeslorpt lijkt door het serieuze zakenleven. In een ultieme poging het contact met zijn dochter te herstellen, neemt Winfried het besluit om naar Roemenië te reizen. Daar infiltreert hij in haar leven, gewapend met een valse pruik, gebit en naam: Toni Erdmann. Ines leidt een perfect geordend leven, maar als haar vader vraagt of ze gelukkig is, blijft ze het antwoord schuldig. Het wordt het begin van een omwenteling, weg van een leven zonder lach.

Dankzij het schrijfwerk van regisseur Maren Ade en het authentieke spel van Peter Simonischek en Sandra Hüller vliegt deze film van 162 minuten voorbij. De film kreeg louter 5 sterren in de Nederlandse kranten. – Toni Erdmann – Maren Ade, Duitsland/Oostenrijk, 2016, 162’.

Draaidagen: vrijdag 17 februari. Zaterdag 18 februari. Aanvang 20.30 uur. Zaal open 19.50 uur. Filmhuis Purmerend (in het Stamhuis), Kerkstraat 11. Reserveren: https://filmhuispurmerend.nl/films/toni-erdmann/