Het verhaal van een oorlogswees


Oorlogswees Max DegenOp uitnodiging van de Vereniging Historisch Purmerend (VHP) houdt  Max Degen op woensdag 18 maart een lezing over zijn geschiedenis als joodse jongen.  (De lezing van Marco de Groot die op 18 maart stond geprogrammeerd gaat helaas niet door.)

Max Degen, geboren in 1942, heeft het nog altijd moeilijk met het verleden en vertelt zijn verhaal onder meer op scholen om te laten zien welke gevolgen oorlog heeft. Het is het verhaal over een baby die wordt ondergebracht bij een joodse oom en niet-joodse tante, over verraad, over de deportatie van die oom naar Auswitsch en die daar in 1944 wordt vermoord, over de chèche van de Hollandsche Schouwburg waar Max terechtkomt en waaruit de Trouw-verzetsgroep hem in een koffer naar buiten smokkelt en onderbrengt bij een gezin in Zaandam. Het verhaal over de moord op zijn ouders en oudere broertje in Sobibor, over een joods gezin (geen familie) uit ’t Gooi dat Max na de oorlog opeist om hem een joodse opvoeding te kunnen geven; een aangrijpende periode voor Max en zijn pleegouders.

De lezing vindt plaats in Partycentrum Concordia, Koemarkt 45, en begint om 20.00 uur. Deze lezing is op vertoon van de lidmaatschapskaart gratis toegankelijk voor leden van de VHP; voor niet-leden bedraagt de toegangsprijs 3 euro.