Het verbrande huis: een prachtige en urgente Surinaamse familiekroniek


Zaterdag 10 november staat Bodil de la Parra in De Verbeelding met Het verbrande huis. Zij komt al haar hele leven in Paramaribo, de stad waar haar vader opgroeide. Ze bezocht zijn geboortehuis aan de Zwartenhovenbrugstraat ontelbare keren. Ze maakte kennis met de ongetrouwde tantes Gus en Pop en leerde haar norse Opa, de apotheker R.L. de la Parra, doorgronden. In het huis kookten haar tantes de heerlijkste gerechten. Maar in de nacht van 14 oktober 2012 brandde het huis, onder het toeziend oog van haar familie, tot de grond toe af. Het enige dat restte was de drempel. In één klap was meer dan een eeuw geschiedenis in rook opgegaan.

 

In Het Verbrande Huis wekt de la Parra het huis en haar bijzondere Surinaamse familie weer tot leven. Deze zomer speelde ze de voorstelling al op Oerol.

De Minister van Cultuur Ingrid van Engelshoven tweette: “Dank Bodil de la Parra voor prachtige voorstelling Het Verbrande Huis. Raakte me. Zo belangrijk en urgent dat deze verhalen verteld worden.” 

Theaterparadijs*****: “Ik zou deze kans in het theater niet voorbij laten gaan, als ik u was. Gá, alstublieft, gá! Want zo’n prachtige voorstelling als deze, met zoveel kunde gespeeld, dat zie je niet elk seizoen…”

Scènes *****: “Ze overtreft zichzelf. Relevant, urgent, prachtig verteld en mooi geregisseerd door Wimie Wilhelm.”

De Telegraaf: “Zeer de moeite waard.”

De Volkskrant****: “Haar tekst is prettig wispelturig, haar acteren spannend en levendig.”

NRC***: “Het Verbrande Huis is een liefdevol familieportret. (…) De la Parra’s ontwapenende eerlijkheid ontroert en verbaast. Ze durft.”

Theaterkrant: “Prachtig is hoe De la Parra al die bloedgroepen in haar verhaal met elkaar verweeft en ze vreedzaam naast en met elkaar laat leven.”

Tekst & spel: Bodil de la Parra Regie: Wimie Wilhelm

www.rudolphiproducties.nl

 

De voorstelling is te zien in Theater De Verbeelding – P3, Purmersteenweg 17-19 t/o het Stadhuis in Purmerend. Kaarten kosten 14 euro (vriendenpas/CJP/65+ 12 euro), exclusief € 1,00 service fee. Kaartverkoop via www.theaterdeverbeelding.nl of via De Verbeelding reserveerlijn, tel. 0299 411234.