Het nieuwe Rijksmuseum – De film. (Een tragikomische thriller)


het nieuwe rijksmuseum draait in filmhuis purmerendOp vrijdag 13 maart draait het Filmhuis Purmerend de prachtige documentaire Het nieuwe Rijksmuseum – De film. Je ziet niet alleen hoe het museum wordt verbouwd, maar ook hoe de democratie in Amsterdam werkt, en dat de directeur van het museum het daar erg moeilijk mee heeft…

Tien jaar lang volgde documentairemaakster Hoogendijk de verbouwing van het Rijksmuseum, en het resulteerde in een veelgeprezen vierdelige televisieserie. Maar aan het eind was het museum nog niet open. In Het nieuwe Rijksmuseum – de film is de opening wel te zien.

Het is een bureaucratische tragikomische thriller geworden, zwijgend gadegeslagen door de kunst zelf. Vooral de museummedewerkers zijn schitterende hoofdrolspelers. Ze doen hun uiterste best een gezamenlijk groter doel na te streven, maar dreigen te struikelen over de juiste kleur muurverf of de precieze plek van een fietspad. Het is knap hoe Hoogendijk hun liefde voor de stukken vangt. Hun passie voor de werken zet uiteindelijk alles in perspectief.

Deze documentaire is beeldschoon gefilmd en knap gemonteerd; spannend drama en boeiende schets van de Nederlandse volksaard ineen. Gecombineerd met de kunst plaatst Oeke Hoogendijk het Hollandse gepolder meteen in historisch perspectief: kijk de bonkige burgers op de fiets in opstand komen tegen de gesoigneerde Spanjaarden!

Te zien op vrijdag 13 maart om 20.30 in Filmhuis Purmerend, Kerkstraat 11 (schuin tegenover de Purmaryn). Reserveren kan via de website van het Filmhuis.