Herdenking 4 mei 2017 in Purmerend met Stille Tocht, herdenkingsconcert en Dodenherdenking Purmerkerkplein


Op donderdagavond 4 mei 2017 organiseert het Comité 4-5 mei weer een  herdenkingsprogramma in Purmerend met de Stille Tocht van de Kaasmarkt naar het Herdenkingsmonument aan de Jaagweg. Met aansluitend een herdenkingsconcert. ook is er de jaarlijkse Dodenherdenking bij het Purmerkerkplein aan de Westerweg. Ook is er een speciale 4 mei filosofieworkshop.

Stille Tocht

De Stille Tocht start om 19.00 uur. Wilt u meelopen, zorg dan dat u om 19.00 uur aanwezig bent op de Kaasmarkt.

Herdenkingsconcert Nicolaaskerk

Aansluitend is er om 20.30 uur een herdenkingsconcert in de Nicolaaskerk aan de Kaasmarkt met medewerking van het Stedelijk Orkest en het Purmerends koor Acomodo.

Dodenherdenking bij het monument op het Purmerkerkplein

Donderdagavond 4 mei 2017 wordt de jaarlijkse Dodenherdenking bij het monument op het Purmerkerkplein aan de Westerweg 50 gehouden, georganiseerd door Purmer Belang en de Hervormde Gemeente ´De Purmer´.

Vanaf 19.30 uur worden belangstellenden ontvangen in de kerk. Om 19.45  uur is er een welkom en worden de namen genoemd van 4 gevallenen uit de Purmer die op het monument  en op de gedenkplaat staan vermeld.

Tegen de klok van acht uur is er een stille tocht naar het monument.  Daarna worden er kransen en bloemen gelegd door Purmer Belang en de Purmerkerk, alsmede door de gemeentebesturen waaronder de Purmerpolder valt: Gemeente Edam/Volendam/Zeevang, Gemeente Purmerend en de Gemeente Waterland.

Na het blazen van het ‘Signaal Taptoe’ worden de doden uit de Tweede Wereldoorlog en alle andere slachtoffers van oorlogsgeweld herdacht.

Aansluitend is er in de kerk een korte herdenkingsdienst. Met gedichten en gedachten, muziek en samenzang zullen jongeren en ouderen deze herdenking invullen.

Filosofieworkshop over Herdenken op 4 mei

KUNSTGENOTEN in beweging organiseert donderdag 4 mei van 10.00 tot 12.00 uur voor senioren (65+) een workshop filosofie over herdenken.  Op deze bijzondere dag in het jaar, namelijk Dodenherdenking, is filosoof Pieter Zee te gast. Hij staat stil bij de vragen: waarom we herdenken, waarom zijn we stil en wat herdenken we?

Dodenherdenking en Bevrijdingsdag
Tijdens de bijeenkomst gaan de deelnemers met elkaar in gesprek en verkennen al filosoferend dodenherdenking en andere onderwerpen die hier aan raken. Pieter Zee is gepensioneerd huisarts uit Purmerend en verbonden aan de School voor de Praktische Filosofie. Na deze boeiende ochtend gaat u mogelijk naar huis met nieuwe inzichten, en beleeft u dit jaar Dodenherdenking ‘en Bevrijdingsdag wellicht op een andere manier.

Elke donderdagochtend een activiteit voor senioren

KUNSTGENOTEN in beweging, organiseert elke donderdagochtend tot de zomer een activiteit voor senioren tegen een kleine vergoeding van € 5,-. De activiteiten zijn bedoeld als leuke tijdsbesteding, om mensen te ontmoeten of om iets bijzonders te leren. Het aanbod is een combinatie van doen, cultuur en kennis. Het volledige programma vindt u op de website www.evean.nl. bij het cursusaanbod/alle cursussen/categorie Kunstgenoten.

Aanmelden en meer informatie
De filosofie workshop  vindt plaats op donderdag 4 mei van 10 tot 12 uur bij Cultuurhuis Wherelant aan de Van IJsendijkstraat 403 in Purmerend. Aanmelden kan door een mail te sturen naar cursusbureau@evean.nl of bel naar 088-3833397. KUNSTGENOTEN in beweging wordt ondersteund door Cultuurhuis Wherelant, Evean en Spurd.

 


Programma 5 mei 2017

Zie ook het Programma 5 mei 2017 in Purmerernd met Kindervrijmarkt, Bevrijdingsfeest en FoodFest op de Koemarkt.