Grote manifestatie over sporten met een beperking op Schapenmarkt


Marlou van Rhijn

Marlou van Rhijn in actie

Zondagmiddag 4 september is er op de Schapenmarkt in Purmerend een gratis toegankelijke manifestatie van aanbieders van aangepaste sporten en beweegactiviteiten. De aanbieders presenteren voor mensen met een chronische, verstandelijke, lichamelijke, visuele, auditieve of autismeverwante beperking aangepaste sportieve mogelijkheden in Purmerend en de nabije omgeving.

Spurd presenteert die dag de geactualiseerde gratis brochure Wegwijzer aangepast sporten met een overzicht van alle sportverenigingen en overige sportaanbieders. De manifestatie enkele dagen voor de start van de Paralympische Spelen in Brazilië is de start van de Maand van het Aangepast Sporten in Purmerend.

Tijdens de MarktstadRun zijn er op het parkeerterrein bij parkeergarage ’t Lammetje tussen 12.00 uur en 16.00 uur demonstraties van aangepaste sporten en beweegactiviteiten. Er zijn doorlopend demonstraties van en mogelijkheden mee te doen aan bijvoorbeeld badminton, basketball, bootcamp, dansen, duiken, handbal, judo, Nordic Walking, tafeltennis en voetbal. De sportaanbieders geven ook informatie en kunnen adviseren bij het kiezen van een aangepaste sportbeoefening. Wie een persoonlijk aangepast sportadvies wil, kan naar de kraam van Spurd gaan. Voor kinderen is er een stormbaanluchtkussen.
Dit jaar is er tijdens de manifestatie bij de Koemarkt bijzondere aandacht voor mensen met een beperking die voor het eerst willen gaan sporten. Spurd doet dat met het NOC*NSF project ‘Samen voor Goud’. Wie een aangepaste sport gaat doen, gaat dan als onderdeel van ‘Samen voor Goud’ een keer samen sporten met een Paralympische topsporter. Voor meer informatie kunnen belangstellenden langs bij de kraam van Spurd.

Aan de MarktstadRun doen een aantal deelnemers van Special Forces en van Running Blind mee. Special Forces is een samenwerkingsverband van Purmerendse sportverenigingen, instellingen, bedrijven en Spurd en heeft als doelstelling voor mensen met een autisme verwante stoornis of met een verstandelijke of lichamelijke beperking het sportaanbod bij reguliere sportverenigingen uit te breiden.

Een digitale versie van de brochure Wegwijzer aangepast sporten staat vanaf 1 september op www.spurd.nl. De aangepaste sportieve activiteiten zijn overwegend in Purmerend, maar ook in de regio. Spurd is behalve deelnemer de organisator van de manifestatie.