Gouden Palm-winnaar I, Daniel Blake – van Ken Loach in Filmhuis Purmerend


Ken Loach heeft met I, Daniel Blake de Gouden Palm gewonnen in Cannes. Deze regisseur  heeft al veel prachtige films gemaakt. Zijn nieuwste film wordt beschouwd als een van zijn betere. We zien hoe een zieke man vermalen dreigt te worden door de bureaucratische molens in Engeland. Een zeer aangrijpende film in Filmhuis Purmerend.
Een meubelmaker van middelbare leeftijd mag na een hartaanval van de artsen nog niet werken, maar wordt door de niet-medisch geschoolde gezondheidsmedewerker van de sociale dienst toch goedgekeurd. Luisteren naar de dokter betekent geen inkomen, de regels van de sociale dienst volgen betekent gezondheid op het spel zetten. Daniel Blake is iemand voor wie het geen moeite kost anderen te helpen, hij ontfermt zich over alleenstaande moeder Katie, die gedwongen naar Newcastle heeft moeten verhuizen.

Het gemak waarmee de failliete verzorgingsstaat wegloopt voor zijn verantwoordelijkheden, deze film laat het zien met een perfecte mix van understatement, humor en tragiek.

‘Mijn eerste tranen kwamen toen Daniel de kinderen van Katie uitlegde hoe je van een bakblik, waxinelichtjes en bloempotten een kacheltje kunt maken. Dit is de meest humanistische film van het jaar’ schreeft Dana Linssen in NRC Handelsblad. 

  • Zaterdag 28 januari 2017. Aanvang 20.30 uur. Zaal open 19.50 uur.|
  • Dinsdag 31 januari 2017. Aanvang 13.30 uur en 20.30 uur. Zaal open resp. 12.50 en 19.50 uur.

Filmhuis Purmerend (in het Stamhuis), Kerkstraat 11. Reserveren: https://filmhuispurmerend.nl/films/i-daniel-blake/