Gevolgen coronavirus gemeentelijke dienstverlening


UPDATE dinsdag 17 maart – De Rijksoverheid heeft op 15 maart aanvullende maatregelen genomen in verband met het Coronavirus. Dit heeft ook gevolgen voor de dienstverlening van de gemeente Purmerend en Beemster. De maatregelen gelden tot 6 april.

Balies stadhuis alleen open op afspraak voor dringende zaken
De balies van Burgerzaken zijn alleen open voor aanvragen die strikt noodzakelijk zijn, en alleen op afspraak. Bel daarvoor eerst naar (0299) 452 452. Ook voor vragen voor Werk en Inkomen, schulddienstverlening en het jeudloket neemt u eerst telefonisch contact op. Het Wmo loket is telefonisch bereikbaar via 0299 452 555. Op donderdagavond is het stadhuis gesloten.

Vragen via website of bellen
Een aantal producten kan online aangevraagd worden. Houd echter rekening met een langere verwerkingstijd. Heeft u vragen, bel dan. Een overzicht van de meest gevraagde producten en diensten:

 • Reisdocumenten

Paspoort en identiteitskaart: alleen op afspraak als de noodzaak aantoonbaar is.

 • Rijbewijs

Als het rijbewijs binnen een week verloopt, dan bellen voor een afspraak.
Een geneeskundige verklaring voor het rijbewijs kan rechtstreeks aangevraagd worden bij het CBR.

 • Geboorteaangifte

Aangifte binnen 3 werkdagen, bel voor een afspraak.

 • Overlijdensaangifte

Aangifte binnen 6 werkdagen, kan ook digitaal via dlb@purmerend.nl. Daarna neemt Burgerzaken contact op.

 • Uittreksels

Een aantal uittreksels kunnen digitaal aangevraagd worden via de website of mail naar dlb@purmerend.nl, met vermelding van naam, adresgegevens en waarvoor het nodig is.

 • Kort zakelijk huwelijken

Voor de kort zakelijk huwelijken geldt dat alleen het huwelijk gesloten wordt, zonder speech en publiek. Wel mogen 4 getuigen aanwezig zijn.

 • Melding voorgenomen huwelijk

Bel met Burgerzaken, dit kan schriftelijk geregeld worden.

 • Verhuizing

Het doorgeven van een verhuizing kan online geregeld worden.

 • Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)

Aanvraag kan digitaal. Eventueel met vragen bellen.

 • Naturalisatie en optie

Alle naturalisatie- en optieverzoeken worden uitgesteld.

 • Eerste inschrijving in Purmerend

Voor mensen die zich voor het eerst vanuit het buitenland in Purmerend inschrijven geldt een andere, telefonische werkwijze. Neem telefonisch contact op.

 • Inleveren brondocumenten

Neem telefonisch contact op.

 • Geheimhouding

Online te regelen via de website.

Voorschriften
Uiteraard houdt de gemeente zich aan de voorschriften zoals die zijn geadviseerd door het RIVM. Dat vragen we ook aan onze bezoekers.

 • Houd 1,5 meter afstand. Afspraken zijn zo veel mogelijk in de centrale hal.
 • Betaal met pin.
 • Kom niet naar het stadhuis bij verschijnselen van verkoudheid, hoesten of koorts.

Milieustraat voorlopig gesloten
De Milieustraat aan de Van IJsendijkstraat 186 in Purmerend is voorlopig gesloten. Dat betekent dat inwoners niet meer zelf hun grofvuil weg kunnen brengen. Het is te druk op de Milieustraat om de veiligheid van medewerkers en bezoekers te kunnen garanderen.


Stand van zaken donderdag 12 maart.

Donderdag 12 maart zijn er nieuwe landelijke maatregelen ingevoerd om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Gemeente Purmerend/Beemster volgt de landelijke richtlijnen. Die komen op het volgende neer.

 • Medewerkers van de gemeente werken zo veel mogelijk thuis.
 • Alle voorstellingen in Theater de Purmaryn (voorziening in beheer van de gemeente) zijn afgelast tot en met 31 maart. De kassa en het Theater Café zijn ook gesloten tot en met 31 maart. Het theater is wel telefonisch bereikbaar, op dinsdag t/m vrijdag van 10.30 uur tot 15.30 uur op (0299) 432 205.
 • Kinderboerderij de Ridder (voorziening in beheer van de gemeente) is gesloten tot en met 31 maart.
 • Informatie over de markten in Purmerend volgt.
 • We vragen iedereen met griep- of verkoudheidsklachten om niet naar beide gemeentehuizen te komen.
 • Beide colleges houden de ontwikkelingen in de gaten en stemmen daar hun activiteiten op af.

Balie burgerzaken
Balie Burgerzaken blijft geopend, maar er is beperkte dienstverlening mogelijk. Het kan zijn dat er langere wachttijden zijn. Medewerkers die verkouden zijn of griepverschijnselen hebben, komen niet naar het stadhuis. Daardoor kan de bezetting lager liggen dan normaal. Online een afspraak maken is op dit moment niet mogelijk, om bezoek aan het stadhuis zo veel mogelijk te beperken. Veel zaken kunnen online geregeld worden, of bel met urgente vragen naar het Klantcontactcentrum: (0299) 452 452.

Milieustraat
De Milieustraat aan de Van IJsendijkstraat 186 is vanaf dinsdag 17 maart 2020 gesloten. Dat betekent dat inwoners niet meer zelf hun grofvuil weg kunnen brengen.

Bijeenkomsten meer dan 100 personen
Bijeenkomsten met meer dan 100 personen gaan niet door. Dat betekent dat concerten in P3 ook niet doorgaan. Het Leeghwaterbad is gesloten en sporthallen De Beuk en De Vaart zijn uit voorzorg gesloten. Het bewegingsonderwijs in de sporthallen in Purmerend gaat wel door.
Lees hier de richtlijnen over het wel of niet door laten gaan van evenementen.

Fietsenstalling Plantsoenstraat
De fietsenstalling aan de Plantsoenstraat (voorziening in beheer van de gemeente) is gesloten. Mensen die hun fiets daar nog hebben staan, kunnen contact opnemen via (0299) 469 369.

Openbare raads- en commissievergaderingen
De openbare commissie- en raadsvergaderingen van de gemeenteraden in Purmerend en Beemster gaan ongewijzigd door. Gelet op de landelijke maatregelen wordt het aantal mensen in beide raadzalen wel in de gaten gehouden en eventueel beperkt. De gemeente vraagt iedereen om de vergaderingen vooral online thuis te volgen.
De vergaderingen van Purmerend zijn rechtstreeks te volgen op internet via: raad.purmerend.nl (Politiek Portaal) of op televisie via: RTV Purmerend (Ziggo kanaal 36, KPN kanaal 1390).

De vergaderingen van Beemster zijn rechtstreeks te volgen op: www.gemeentebestuur.beemster.net.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie op de website van GGD Zaanstreek Waterland en de RIVM.

 


Meer over de gevolgen van het Coronavirus in Purmerend

Zover ik nu weet zijn de Purmaryn, Poppodium P3, Theater de Verbeelding en het Filmhuis Purmerend voorlopig gesloten. Ook Clup Welzijn sluit al haar accommodaties sluiten en laat activiteiten niet doorgaan. Het Purmerends Museum en de vvv-museumwinkel zijn vanaf nu ook gesloten. Spurd heeft uit voorzorg het Leeghwaterbad, De Beuk en De Vaart gesloten en een aantal activiteiten geschorst. Ook de bibliotheken zijn voorlopig dicht.

Houd de diverse websites (en PurmerendLeeft) in de gaten voor de laatste stand van zaken.