Gemeente: sporten op kunstgrasvelden met rubbergranulaat is veilig


Purmersteijn tegen VSVNa de uitzending ‘Gevaarlijk spel’ van Zembla ontstond onrust bij ouders, sporters en sportverenigingen over kunstgrasvelden ingestrooid met rubbergranulaat. Volgens de programmamakers zouden de rubberkorrels op de velden schadelijk zijn voor de gezondheid. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)RIVM heeft dit onderzocht. In het onderzoeksrapport beschrijft het instituut dat er weliswaar gevaarlijke stoffen in het rubber voorkomen, maar dat er geen risico’s zijn voor de gezondheid van de gebruikers van de velden. Er kan volgens de gemeente dus veilig worden gesport. Ook op de kunstgrasvelden van FC Purmerend, vpv Purmersteijn, vv De Wherevogels en Rugbyclub Waterland.

Wethouder Roald Helm vindt de uitkomsten van het onderzoek belangrijk om ongeruste ouders, sporters en de betreffende sportverenigingen zorgvuldig te informeren. Hij waardeert het hoe sportverenigingen de afgelopen maanden het hoofd koel hebben gehouden zodat trainingen en competities gewoon door konden gaan. Ook de GGDZW onderschrijft de conclusies en aanbevelingen van het RIVM.

Elke ondergrond voor kunstgrassportvelden heeft voor- en nadelen. Als de oudste velden in Purmerend omstreeks 2018 aan vervanging toe zijn, zal de gemeente advies inwinnen bij Spurd en de GGD over de meest innovatieve oplossingen waarbij uiteraard ook gezondheidsaspecten worden meegewogen.

Het onderzoeksverslag van het RIVM en een Vraag & Antwoord lijst zijn via de gemeentelijke website bereikbaar. Het RIVM heeft een Publieksinformatielijn via (0800) 04 80. De GGD informeert over gedragsregels voor sporten op kunstgrasvelden met rubbergranulaat www.ggdzw.nl/kunstgrasvelden.

Een samenvatting van het onderzoek en het onderzoeksrapport staan op onze website.