Frantz – de nieuwe film van François Ozon


Jonge Fransman Adrien is in 1919  naar Duitsland gekomen om respect te tonen aan een Duitse jongen, Frantz, die dezelfde oorlog als hij meemaakte. Waren de mannen vrienden of minnaars? De ontmoeting- met –aantrekkingskracht tussen Frantz’ weduwe Anna en Adrien verhit de gemoederen in het dorp. Bij Anna en Adrien worden ook onzekerheden en angsten aangewakkerd. Het biedt ze beiden ook een bijzondere kans om de oorlog te verwerken en hun levensgeluk te hervinden.

 

Frantz gaat over Fransman Adrien die in 1919 opduikt in een Duitse provinciestad om bloemen te leggen op het graf van Frantz, die is gesneuveld tijdens de Eerste Wereldoorlog. Tegenover de ouders en de jonge weduwe Anna verklaart hij in Parijs voor de oorlog een vriend van Frantz te zijn geweest. Maar wat waren de twee jonge mannen van elkaar? Vrienden of minnaars? Adrien en Anna voelen zich ook aangetrokken tot elkaar, maar zijn aanwezigheid zo kort na de Duitse nederlaag verhit de gemoederen in Anna’s dorp. Adrien laat zich niet afschrikken, hij is naar Duitsland gekomen om zijn respect te tonen aan een Duitse jongen die dezelfde oorlog als hij meemaakte. De ontmoeting tussen Anna en Adrien heeft een onverwachts effect op beider levens. Onzekerheden en angsten worden aangewakkerd, maar bieden ze beiden ook een bijzondere kans om de oorlog te verwerken en hun levensgeluk te hervinden. – Frantz – François Ozon, Frankrijk/Duitsland, 2016, 113’.

 

Draaidag: vrijdag 10 maart 2017. Aanvang 20.30 uur. Zaal open 19.50 uur. Dinsdag 14 maart 2017. Aanvang 13.30 uur. Zaal open 12.50 uur. Filmhuis Purmerend (in het Stamhuis), Kerkstraat 11. Reserveren: https://filmhuispurmerend.nl/films/frantz/