Filosofische en fysieke slapstick in de Verbeelding


Zaterdag 16 februari staat Theatergroep Bambie in Theater De Verbeelding met Bambie Nul, waarin twee mannen op zoek gaan naar de ‘Betekenis der Dingen’. Zij trekken zich terug in hun absurdistisch universum en doen doelgericht onderzoek naar het leven, moeder natuur, het wonder der techniek, de liefde en ‘Het Hogere’, maar staan zichzelf daarbij in de weg. Hun denkramen zijn te klein en misschien maken ze alles wat onderzocht wordt wel per ongeluk kapot.

 

Bambie Nul is filosofische en fysieke slapstick over de treurnis én de schoonheid van de mislukking. Met Flauberts roman ‘Bouvard & Pécuchet’, het onverwoestbare ‘Ne me quitte pas’ en het zwarte schilderij van Malevich (onder het motto ‘Dat kan mijn kleine zusje ook’) als inspiratiebronnen.

 

Theaterkrant: “Bambie Nul is een treffend miniatuurtje over het allesomvattende menszijn. In tegenstelling tot eerdere Bambie voorstellingen staat er nu geen groot decor op het toneel. Er staan alleen twee stoelen, twee hoge tafeltjes, een plant, een platenspeler en een stapel boeken. Wat op het eerste oog misschien een versimpeling lijkt, blijkt juist een verrijking te zijn. Poging geslaagd.”

 

Het Parool: “Jochem Stavenuiter en Paul van der Laan blinken uit in klein droogkomisch spel – subtiele handgebaren en mimieken wekken hun personages steevast tot leven. De summiere momenten die niet alleen om te lachen zijn, maar ook de filosofische premisse inlossen, zijn meteen het mooist. Neem de dialoog tussen een man en een onbewoond eiland. “Hoe voelt het om onbewoond te zijn?” Goede vraag, mooi en treurig tegelijk.”

 

Idee en spel: Jochem Stavenuiter, Paul van der Laan Dramaturgie en eindregie: Marijn van der Jagt

 

Hun muzikale voorstelling BAMBIE IS BACK! werd genomineerd voor de VSCD MIMEPRIJS 2018. Uit het juryrapport: “Al meer dan 20 jaar laat de groep zien van grote waarde te zijn voor het mimetheater.” www.bambie.nu

 

De voorstelling is te zien in Theater De Verbeelding – P3, Purmersteenweg 17-19 t/o het Stadhuis in Purmerend. Kaarten kosten 15 euro (vriendenpas/CJP/65+ 13 euro), inclusief reserveringskosten. Kaartverkoop via www.theaterdeverbeelding.nl of via De Verbeelding reserveerlijn, tel. 0299 411234. Volg De Verbeelding ook op Facebook en Instagram.