Filmlezingen Filmhuis Purmerend en Cultuurhuis Wherelant


Op donderdag 12 en 19 maart geeft filmrecensent Hugo Emmerzael bij Cultuurhuis Wherelant een boeiende lezing voor de echte filmliefhebber. Hij kan als geen ander verhalen over films, hun makers, acteurs/actrices, genres, productielanden en tijdsvakken op toegankelijke en enerverende wijze duiden, verklaren en analyseren. De week na de lezing kunt u op dinsdagmiddag en -avond de besproken film bekijken in het Filmhuis Purmerend. Het betreft de films Dust in the wind en In another country.

Dust in the wind
Met ‘Dust in the wind’ behaalde de Taiwanese regisseur Hou Hsiao-hsien een van zijn eerste artistieke en commerciële successen. Het is een mooi, klein drama over een jong stelletje die als buurkinderen opgroeien en vanuit het kleine mijnwerkersstadje naar de stad Taipei trekken om geld te verdienen. Ze vinden er allebei werk. Ze hebben een vanzelfsprekende relatie zonder hun gevoelens te verwoorden, maar zweren elkaar wel eeuwig trouw. Iedereen gaat er zonder meer vanuit dat ze met elkaar zullen trouwen. Hun relatie wordt echter stevig op de proef gesteld op het moment dat Wan in dienst moet. Heeft zijn vriendin echt op hem gewacht, of rest hem niets anders dan terug te gaan naar zijn geboortestadje, waar alleen zijn opa op hem wacht!

In another country 
Een jonge filmstudente vlucht vanwege oplopende schulden met haar moeder naar de Zuid-Koreaanse badplaats Mohang. Om haar zenuwen te bedwingen begint ze met het schrijven van een filmscript over drie vrouwen die Anne heten, en gespeeld worden door Isabelle Huppert. De eerste Anne is een succesvol Frans filmmaakster. In het tweede deel is Anne de vrouw van een rijke autofabrikant. Anne nummer drie heeft net een pijnlijke scheiding achter de rug. De terugkerende en onvermijdelijke rode draad in de drie verhalen wordt gevormd door de jonge hotelhoudster, de strandwacht en de vuurtoren. De gehele cast, met Huppert in één van haar zonnigste rollen, staat met zichtbaar veel plezier te spelen in dit stijlvolle drieluik. Hoewel de rollen door dezelfde acteurs gespeeld worden, heeft ieder personage een ander karakter en zijn de omstandigheden steeds weer verschillend.

Meer informatie
U kunt zich via www.wherelant.nl bij het cursusaanbod aanmelden voor de lezingen. De prijs voor de twee lezingen samen is € 20,00. Voor de films meldt u zich aan via www.filmhuispurmerend.nl. Voor wie de lezing gevolgd heeft, verleent het Filmhuis een kortingsprijs van € 5,00 per film. De lezingen vinden plaats op  donderdagavond 12 en 19 maart van 19.30 – 21.00 uur bij Cultuurhuis Wherelant aan de van IJsendijkstraat 403 in Purmerend. De films kunt u op dinsdagmiddag of -avond bekijken in de week na de lezing (aanvang respectievelijk 13.30 en 20.30 uur) bij Het Filmhuis Purmerend aan de Kerkstraat 11.