Filmklassiekers in Filmhuis Purmerend – 2001: A Space Odyssey


Het Filmhuis Purmerend vertoont voortaan op iedere 2e of 3e zondag van de maand een gerestaureerde klassieke film. De eerste is de sciencefictionklassieker van Stanley Kubrick, 2001: A Space Odyssey. Een film vol technische hoogstandjes, visueel verbluffend (Oscar), een film vol onvergetelijke fragmenten en ijzersterke muziek. 

 

Een gepolijste steen van buitenaardse afkomst veroorzaakt een belangrijke sprong voorwaarts in de reis van de mens-aap naar ruimtereiziger. De monoliet vormt de katalysator voor een evolutionaire sprong van de mensaap van verzamelaar tot jager. Vele duizenden jaren later zendt de monoliet die op de maan wordt ontdekt een kort radiosignaal uit naar Jupiter. Een bemande expeditie die op onderzoek uitgaat, wordt gesaboteerd door de gestoorde computer van het ruimteschip, HAL. De overlevende astronaut Bowman (Keir Dullea) wordt door een poort vol sterren geslingerd.

De sciencefictionklassieker uit 1968 2001: A SPACE ODYSSEY is een van de meest onbegrepen en mysterieuze films aller tijden. Het meesterwerk van regisseur Stanley Kubrick verschijnt na een halve eeuw weer in de bioscoop. Hoofdrolspeler Keir Dullea: ‘Ik begrijp de film ook nog steeds niet helemaal.’ Een film vol technische hoogstandjes, visueel verbluffend (Oscar), een film vol onvergetelijke fragmenten en ijzersterke muziek. – 2001: A Space Odyssey – Stanley Kubrick, Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten, 1968, 149’.

Draaidag: Zondag 14 oktober 2018. Aanvang. 13.30 uur. Zaal open uur 12.45 uur. Filmhuis Purmerend (in het Stamhuis), Kerkstraat 11. Reserveren: https://www.filmhuispurmerend.nl/movies/245/17/2001_a_space_odyssey_50th_anniversary