Filmhuis Purmerend – Programma november 2016


cafe-society-van-woordy-allen-in-het-filmhuis-purmerendIn november 2016 zijn  er weer veel bijzondere films te zien, waaronder Café Society, de nieuwste film van Woody Allen. Hieronder vond je het maandprogramma van november.

1 november 2016 – Een man die Ove heet

oveDe oude brompot Ove is levensmoe, maar zijn pogingen om er dan maar een einde aan te maken worden gedwarsboomd door lawaaierige buurkinderen en ander sociaal ongerief. Deze tragikomedie vertoont de juiste mix tussen ernst, sentiment en grappen, met fijne oneliners en meesterlijke situaties. Een hit in Zweden, een must see!

De hoofdpersoon van Een man die Ove heet is eenzaam, zelfs levensmoe, maar tegelijkertijd hecht hij enorm aan netheid, orde en het naleven van de regels. De oude brompot wordt magistraal gespeeld door Rolf Lassgård, hij heeft daar ook 2 filmprijzen voor gekregen.

De vrouw van de 59-jarige Ove is overleden, hij is zijn baan bij de spoorwegen kwijtgeraakt en hij ziet geen been meer in het leven. Zijn pogingen om er dan maar een einde aan te maken worden steeds onderbroken door lawaaiige buurkinderen en ander sociaal ongerief.

Middels knap geplaatste flashbacks krijgt de kijker te zien hoe Ove zo eenkennig is geworden. De film was een grote hit in Zweden, met meer dan anderhalf miljoen bezoekers. Dat succes is volkomen verdiend, Een man die Ove heet is een tragikomedie met precies de juiste verhoudingen tussen ernst, sentiment en grappen, met heel fijne oneliners en meesterlijke situaties. – Hannes Holm, Zweden, 2015, 116’

Draaidag: dinsdag 1 november 2016. Aanvang 13.30 en 20.30 uur. Zaal open resp. 12.50 en 19.50 uur. Filmhuis Purmerend (in het Stamhuis), Kerkstraat 11. Reserveren: https://filmhuispurmerend.nl/films/man-ove-heet/

8 november 2016 –  L’ avenir – met Isabelle Huppert

avenirEen filosofiedocente krijgt te maken met tegenslag op tegenslag,  maar zij weigert  zich te wentelen in slachtofferschap, en slaat zich erdoor heen met relativerende humor en bijtend sarcasme. Speciaal voor Isabelle Huppert geschreven filmdrama, waarin zware onderwerpen als de aard van de waarheid op lichte wijze worden behandeld.

Binnen een paar dagen krijgt filosofiedocente Nathalie te maken met een overspelige echtgenoot, een suïcidale moeder en een prestigieuze uitgever die haar tekstboeken wil opleuken met nieuwe frisse omslagen. Tegenslag op tegenslag dus, maar Nathalie slaat zich er stoïcijns doorheen en weigert zich te wentelen in slachtofferschap.

De rol van Nathalie werd speciaal geschreven voor Isabelle Huppert, waarbij de regisseuse gebruikmaakte van aspecten uit haar eigen leven, haar ouders zijn allebei filosofieprofessor, haar moeder adviseerde bij de scènes over filosofie. Er worden zware onderwerpen aangesneden, van de aard van de waarheid tot het streven naar totale vrijheid, maar dat gebeurt op lichte wijze, met dank aan Nathalies  relativerende humor en bijtend sarcasme.
Draaidag: dinsdag 8 november 2016. Aanvang 20.30 uur. Zaal  open 19.50 uur.
Op het oog lijkt L’avenir geen duidelijke richting te hebben, maar Mia Hansen-Løve weet intussen haar hoofdpersoon geleidelijk te kantelen naar een vrouw die zichzelf opnieuw heeft uitgevonden. Een subtiele afgewogen regie die dit drama mooi naturel laat kabbelen. –  Mia Hansen-Løve, Frankrijk/Duitsland, 2016, 102’.

Filmhuis Purmerend (in het Stamhuis), Kerkstraat 11. Reserveren https://filmhuispurmerend.nl/films/lavenir/


11 november 2016 – Mãe só há uma.

maeEen Braziliaanse gestolen baby wordt als jong volwassene terug gebracht bij zijn biologische ouders. Al snel ontstaan er irritaties. De jongen experimenteerde in zijn oude leven met make-up, vrouwenkleding, jongens en meisjes, en speelde in een band. Dit was niet de zoon die zijn echte ouders voor ogen hadden. Alle zekerheden in zijn leven sneuvelen. 

Het drama Mãe só há uma (‘Er is maar één moeder’) is losjes gebaseerd op een gebeurtenis die in Brazilië veel stof deed opwaaien: twee gestolen baby’s werden na jaren opgespoord en herenigd met hun biologische ouders.

Pierre speelt in een band, valt op jongens en meisjes, gebruikt make-up en experimenteert met het dragen van vrouwenkleding. Niet helemaal de zoon die zijn biologische vader en moeder voor zich zagen, al die jaren dat ze naar hem op zoek waren. Natuurlijk zijn Matheus en Glória zo blij dat ze hun kind terug hebben dat ze Pierre – of Felipe, zoals hij eigenlijk blijkt te heten – hoe dan ook met open armen verwelkomen. Toch ontstaan er al gauw irritaties.

Regisseuse Anna Muylaert laat in deze film zien hoe ongelooflijk ontregelend het voor de introverte Pierre/Felipe is om al zijn zekerheden te zien sneuvelen. Zijn leven staat volledig op de kop, precies in de periode dat zijn identiteit als volwassene vorm begint te krijgen. – Anna Muylaert, Brazilië, 2016, 82’

Draaidag: vrijdag 11 november 2016 Aanvang 20.30 uur. Zaal open 19.50 uur.
Filmhuis Purmerend (in het Stamhuis), Kerkstraat 11. Reserveren https://filmhuispurmerend.nl/films/mae-so-ha-uma/

 

12 november en 15 november 2016 Captain Fantastic – met Viggo Mortensen

fantasticAfgezonderd in de bossen van Noordwest-Amerika woont een man met zijn vrijgevochten doch wereldvreemde  gezin. Als zijn vrouw in een verpleegtehuis zelfmoord pleegt, laten ze zich niet tegenhouden door de schoonfamilie om naar de begrafenis te gaan. Zo begint een roadtrip door ‘de echte wereld’. Prijswinnende tragikomedie!

Ben (Viggo Mortensen) en zijn zes kinderen wonen helemaal afgezonderd in de bossen van Noordwest-Amerika. Het kroost is bijzonder intelligent en vrijgevochten, en ook compleet wereldvreemd.

Wanneer zijn vrouw zelfmoord pleegt in een verpleegtehuis, doet de schoonfamilie er alles aan om Ben bij de begrafenis weg te houden. Ben en zijn even rebelse kinderen laten zich echter niet tegenhouden. Zo begint een fantastische roadtrip door ‘de echte wereld’. Captain Fantastic is een prijswinnende tragikomedie en de verrassende tweede speelfilm van regisseur Matt Ross Op het Filmfestival van Cannes sleepte hij dit jaar niet voor niets de award voor Beste Regisseur binnen in de Un Certain Regard-competitie. De acteerprestaties van zowel Mortensen als de jonge acteurs zijn een lust voor het oog, en het verhaal is zowel meeslepend, eigenzinnig, hartverwarmend, hilarisch als ontroerend. – Matt Ross, Verenigde Staten, 2016, 118’

Draaidagen: zaterdag 12 november 2016 Aanvang 20.30 uur. Dinsdag 15 november 2016 Aanvang  13.30 en 20.30 uur. Zaal open resp. 12.50 en 19.50 uur. Filmhuis Purmerend (in het Stamhuis), Kerkstraat 11. Reserveren https://filmhuispurmerend.nl/films/captain-fantastic/

 

18 en 22 november 2016 –  Café Society –  van Woody Allen

societyIn dit drama verruilt een jongeman uit New York in de jaren 30 de beslommeringen van zijn joodse familie voor de glitter en glamour van Hollywood. Als loopjongen van een machtige impresario voor filmsterren krijgt hij een oogje op diens secretaresse. Als haar relatie uitgaat, neemt zijn leven ineens wel een heel flinke, romantische wending.

De jonge Bobby Dorfman heeft genoeg van de beslommeringen rond zijn eenvoudige joodse familie en hij verruilt het New York van de jaren dertig voor de glitter en glamour van het klassieke Hollywood. Bobby gaat aan de slag als loopjongen voor zijn oom Phil, een machtige impresario voor filmsterren. Hij wordt al snel verliefd op Phils secretaresse Vonnie, een meisje dat weinig opheeft met de drukdoenerij in Los Angeles. Helaas heeft zij al een relatie en dus neemt Bobby genoegen met haar vriendschap – tot de dag dat ze bij hem voor de deur staat om te vertellen dat haar vriend het net heeft uitgemaakt. Bobby’s leven neemt plotseling een flinke wending, en dan ook nog eens een heel romantische.

Afgezien van wat korte scènes in zijn Oscarwinnende klassieker Annie Hall, is Café Society de eerste film van Woody Allen die zich voor een belangrijk deel afspeelt in Los Angeles. Woody Allen, Verenigde Staten, 2016, 96’.

Draaidagen: vrijdag 18 en dinsdag 22 november 2016. Aanvang 20.30 uur. Zaal open 19.50 uur.
Filmhuis Purmerend (in het Stamhuis), Kerkstraat 11. Reserveren https://filmhuispurmerend.nl/films/cafe-society-2/

 

19 november 2016 – Riphagen

riphagenAmsterdamse collaborateur Andries Riphagen laat zich ten tijde van de 2e Wereldoorlog leiden door geld, status, eer en macht. Hij doet zich voor als redder van joden, maar verraadt deze wanneer er geen geld meer aan hen te verdienen is. In deze historische thriller staat de vraag centraal of Riphagen wegkomt met zijn oorlogsmisdaden of hij alsnog te pakken wordt genomen door de politie.

De Amsterdamse crimineel Andries Riphagen werkt tijdens de 2e Wereldoorlog  als jodenjager voor de Duitsers. Voor de opgespoorde en doodsbange Joden doet hij zich voor als redder in nood, hij laat ze in de waan dat hij ze kan helpen. Als er geen geld meer aan hen te verdienen is, tipt hij ze bij de Duitsers. Als Riphagen een belangrijke verzetsgroep verraadt, opent de jonge politieagent Jan van Liempd de jacht op hem. Riphagen is een film die een ander beeld probeert te geven over WO II. Het is een verhaal over een dader die zich laat leiden door geld, status, eer en macht. Volgens velen was hij één van de allergrootste collaborateurs, zelfs de Sicherheitsdienst wilde op een gegeven moment geen zaken meer met hem doen. De film is een thriller geworden waarin de vraag centraal staat of Jan van Liempd Riphagen te pakken krijgt of dat hij wegkomt met zijn oorlogsmisdaden – Pieter Kuijpers, Nederland, 2016, 130’.

Draaidag: zaterdag 19 november 2016. Aanvang 20.30 uur. Zaal open 19.50 uur.
Filmhuis Purmerend (in het Stamhuis), Kerkstraat 11. Reserveren  https://filmhuispurmerend.nl/films/riphagen/

 

20 november 2016 – Trippel Trappel dierensinterklaas

trippelDe stoere Fretje, komische Takkie en verlegen Kari vinden dat  zij als dieren ook een pakjesavond verdienen, en brengen na een spannende tocht, waarin zij ook nog slimmer moeten zijn dan de hebberige Rat, hun verlanglijstje op de boot van Sinterklaas. Een handgetekende Nederlandse film die met staf en mijter boven veel Sinterklaasfilms uitstijgt!

Waarom krijgen huisdieren eigenlijk geen cadeaus op pakjesavond, zij zijn toch ook altijd braaf? Onder leiding van de stoere Fretje maken ze hun eigen verlanglijstjes. En omdat het al bijna pakjesavond is, brengt Fretje samen met zijn vrienden de komische Takkie en de verlegen Kari, de lijstjes zelf naar Sinterklaas. Het wordt een spannende tocht langs allerlei gevaren. Eenmaal op de boot aangekomen lijkt hun plan bijna te mislukken door de hebberige Rat. De dieren stellen alles in het werk om met hulp van Sinterklaas terug te komen met cadeaus en zo eindelijk een keer Dierensinterklaas te kunnen vieren.

Trippel Trappel is een handgetekende film van Nederlandse makelij en steekt er met staf en mijter boven uit.  Regisseurs Albert ’t Hooft en Paco Vink gaven speciaal voor deze eerste lange animatiefilm leiding aan een team van twintig man. O.a. Georgina Verbaan en Kasper van Kooten zijn te horen als een tekenfilmfiguurtje. – Albert ’t Hooft/Paco Vink, Nederland, 2014, 65’.

Draaidag: Zondag 20 november 2016. Aanvang: 13.30 uur. Zaal open 12.50 uur
Filmhuis Purmerend (in het Stamhuis), Kerkstraat 11. Reserveren https://filmhuispurmerend.nl/films/trippel-trappel-dierensinterklaas/

 

25 november 2016 – The Idol

idolIn dit waargebeurde drama wordt de in een vluchtelingenkamp in de grimmige Gazastrook opgegroeide Palestijn Mohammed Assaf winnaar van de een talentenshow ‘Arab Idol’. De film houdt het midden tussen een Hollywoodachtige feelgoodmovie en een oprecht drama vol ingehouden woede en bewondering voor talent en doorzettingsvermogen.

The idol is gebaseerd op het leven van Mohammed Assaf, die opgroeide in een van de overbevolkte vluchtelingenkampen in Gaza. Als winnaar van de Arabische talentenshow Arab Idol gaf hij de Palestijnen een stem.

Dat hij aan het tv-programma deelnam was al een prestatie op zich. De underdog die aan het langste eind trekt is een beproefd thema. Een voorbeeld voor The idol vond de Palestijns-Nederlandse regisseur Hany Abu-Assad in Slumdog millionaire, het bekroonde drama over een jongen uit een Indiase sloppenwijk die een tv-quiz wint.

Maar hoewel Abu-Assad een uitstekend oog heeft voor de ingrediënten van een feelgoodfilm, poetst hij Mohammeds zegetocht niet al te netjes op. De regisseur houdt knap het midden tussen een Hollywoodversie van het waargebeurde verhaal en een grimmiger kijk op het leven in de Gazastrook.

The idol is een oprecht drama vol ingehouden woede en bewondering voor talent en doorzettingsvermogen.

 – Hany Abu-Assad, Nederland/Verenigd Koninkrijk/Egypte/Palestina/Verenigde Arabische Emiraten, 2015, 100’.

Draaidag: vrijdag 25 november 2016. Aanvang  20.30 uur. Zaal open 19.50 uur. Filmhuis Purmerend (in het Stamhuis), Kerkstraat 11. Reserveren https://filmhuispurmerend.nl/films/the-idol/

 

26 en 29 november 2016 – Out of love

outHet filmdrama Out of love begint knetterend en intens. Tussen een man en een vrouw ontstaat iets moois. Maar dan ontstaat een claustrofobische sfeer. De twee immigranten blijken niet met en zonder elkaar te kunnen. In deze intieme en hevige schets van het menselijk tekort wordt je letterlijk meegesleurd!

Het knettert in Out of love meteen tussen Varya en Nikolai. Eerst het oogcontact, wanneer zij aan de bar zit van het restaurant waar hij werkt als kok. Dan hun flirterige gesprek. Hoe hij haar achterna rent en een briefje met zijn contactgegevens tussen de dichtgaande deuren van de metro propt. Maar die intensiteit blijft niet beperkt tot de mooie momenten. Wat met kleine irritaties over het eten begint, loopt steeds verder uit de hand. De twee immigranten blijken niet met en niet zonder elkaar te kunnen.

Valdebenito sleurt je helemaal mee in de niet altijd even gezonde bubbel van haar geliefden, buiten hen zie je nauwelijks andere mensen.

De Vlaams-Griekse Naomi Velissariou en de Russische Daniil Vorobyov overtuigen in de hoofdrollen. Ook het camerawerk, de fragmentarische montage en de muziek dragen bij aan de claustrofobische sfeer. Out of love is een zeer intieme en intense schets van het menselijke tekort. –  Paloma Aguilera Valdebenito, Nederland, 2016, 95’.

Draaidagen: zaterdag 26 en dinsdag 29 november 2016. Aanvang  20.30 uur. Zaal open 19.50 uur
Filmhuis Purmerend (in het Stamhuis), Kerkstraat 11. Reserveren https://filmhuispurmerend.nl/films/out-of-love/