Filmhuis Purmerend – Programma december 2016


film-tonio-in-filmhuis-purmerendIn december 2016 zijn  er weer veel bijzondere films te zien in het Filmhuis Purmerend, waaronder Tonio (naar het boek van E.F.Th. van de Heijden)   de GVR (Roald Dahl/Stephen Spielberg), de gerestaureerde klassieker The General met Buster Keaton, en de nieuwste film van Pedro Almodóvar. Hieronder vond je het maandprogramma van december.

 

2 december 2016 – Neon Bull (Gabriel Mascaro, Brazilië)

beon-bullEen roadmovie over een rondtrekkend rodeogezelschap in Brazilie. Een beeldschone, zinderende film waar het niet om het verhaal van de stieren en mensen gaat, maar om hetgeen wat zich tussen de regels afspeelt; de traditionele vanzelfsprekendheden rondom mannelijkheid, vrouwelijkheid, dierlijkheid en lichamelijkheid worden met humor bevraagd. Wereldwijde festivalhit, won tientallen prijzen!

Neon Bull volgt een rodeo-gezelschap dat met een aantal stieren langs traditionele vaquejadas trekt. In de eerste plaats is er Iremar, een wat hoekige man met grote oren en een baardje die in zijn vrije tijd kostuums ontwerpt en naait voor stripper Galega. Zij voert weergaloze shows op, in weinig verhullende glitterpakjes en met een paardenmasker op. Haar dochter Cacá vindt de stieren die ze vervoeren maar lomp en droomt van elegante paarden.

Ze vormen een raar soort familie in Neon Bull en Mascaro volgt ze als in een documentaire. Mascaro bevraagt de ongeschreven regels van mannelijkheid en vrouwelijkheid zonder afkeuring of verwondering, maar met humor. Hier doen mannen ‘vrouwendingen’ en andersom.

Over traditie en vooruitgang gaat het ook, maar daarbij is Neon Bull gewoon een beeldschone film, met een aantal surrealistische beelden die beklijven en waarin het lichaam – van mens en dier – een hoofdrol speelt.

Draaidag:  vrijdag 2 december 2016. Aanvang 20.30 uur. Zaal open 19.50 uur. Filmhuis Purmerend (in het Stamhuis), Kerkstraat 11. Reserveren: https://filmhuispurmerend.nl/films/neon-bull/

 

6 december 2016 – Julieta van Pedro Almodóvar

julietaJulieta gaat een duel aan met haar wilde jaren, waarin haar dochter verwekt werd; de dochter die ze nu meer dan tien jaar niet heeft gezien. In plaats van te gaan samenwonen met haar huidige vriend trekt ze zich terug in haar appartement. Sterke vrouwenrollen, levendige kleuren en een vleugje Hitchcok gaan samen in deze film over schuld en confrontatie.

De plannen om samen met haar vriend Lorenzo van Madrid naar Portugal te verhuizen zijn in een vergevorderd stadium als Julieta per toeval een vriendin van haar dochter Antía ontmoet. Deze weet haar te vertellen dat Antía tegenwoordig in Zwitserland woont en kinderen heeft. Dat wist ze niet, ze heeft haar dochter al meer dan tien jaar niet gezien. Maar waarom? De verhuizing wordt afgezegd en Julieta gaat terug naar haar voormalig appartement in Madrid. Hier gaat ze de confrontatie aan met haar verleden: de tijd waarin ze in haar wilde jaren een verhouding begon met Xoan, de vader van Antía.

Regisseur Almodóvar schakelt in de film tussen heden en verleden om zijn hoofdpersonen te ontrafelen. Julieta is een film over schuld en confrontatie en bespreekt de vraag wat mensen ertoe brengt degene van wie ze houden te verlaten. Een film met sterke vrouwenrollen, levendige kleuren en een vleugje Hitchcock. 

Draaidag: dinsdag 6 december 2016. Aanvang 13.30 en 20.30 uur. Zaal open resp. 12.45 en 19.45 uur. Filmhuis Purmerend (in het Stamhuis), Kerkstraat 11.

Reserveren: https://filmhuispurmerend.nl/films/julieta/

 

9 december 2016 – The Daughter van Simon Stone

daughterIn dit familiedrama wordt Christian gekweld door herinneringen aan zijn overleden moeder en is ongelukkig in de liefde, als hij op bruiloft van zijn vader komt. Hij doet een schokkende ontdekking, en gaat de confrontatie aan met zijn vader alsmede met zijn jeugdvriend.

Naar Ibsens boek ‘De wilde eend’.

Christian keert na een jarenlang verblijf in Amerika terug naar zijn ouderlijk huis voor het huwelijk van zijn vader Henry met de veel jongere Anna. Het weerzien van vader en zoon verloopt stroef.

Vlak voor de bruiloft gaat Christian op bezoek bij zijn jeugdvriend Oliver en ontmoet er diens vrouw Charlotte, dochter Hedvig en vader Walter die bij hen woont. Door een argeloze opmerking van zijn vader over Charlotte doet hij een schokkende ontdekking. Christian, gekweld door herinneringen aan zijn overleden moeder en zelf ongelukkig in de liefde, besluit dat hij niet langer met leugens wil leven. Zonder de gevolgen te overzien, gaat hij de confrontatie met zijn vriend en vader aan. The daughter is een aangrijpend familiedrama met in de hoofdrollen Odessa Young, Sam Neil en Oscarwinnaar Geoffry Rush van de internationaal gevierde Australische theatermaker Simon Stone. Hij baseerde de film op het boek van Henrik Ibsens De wilde eend.

Draaidag: vrijdag 9 december 2016. Aanvang 20.30 uur. Zaal open 19.50 uur. Filmhuis Purmerend (in het Stamhuis), Kerkstraat 11. Reserveren: https://filmhuispurmerend.nl/films/daughter/

 

10 december 2016 – Subbura

suburraIn stadsdeel Subbura, Rome, sluiten maffia, top van de politiek en  Vaticaan louche deals om bordelen, bars en gokpaleizen op te zetten. Een gigantisch project wordt voordat het van start gaat geblokkeerd, wat leidt tot een onderwereldoorlog waarin ieder in de verdoemenis lijkt te worden meegesleurd. Thriller: u zit van de eerste tot de laatste seconde aan uw zetel gespijkerd!

De Suburra is het stadsgedeelte van Rome waar in de keizerlijke tijd de senatoren naartoe kwamen om louche deals te sluiten met criminelen, en waar ze zich te buiten gingen in de talrijke bordelen en bars. 2000 jaar later lijkt er niet veel veranderd, want een gangster met de bijnaam ‘Samurai’ wil de havenbuurt omvormen tot een nieuw Las Vegas. Niet alleen alle plaatselijke maffiabazen scharen zich achter dit gezamenlijke project, ook de top van de politiek (en van het Vaticaan) zijn met behulp van de nodige smeermiddelen helemaal om.
Acht dagen voor het gigantische project van start moet gaan komt er echter één kink in de kabel, wat meteen leidt tot een gigantisch domino-effect. En de onderwereldoorlog die volgt dreigt iederéén mee in de verdoemenis te sleuren.

Suburra is een uitmuntende, zenuwslopende thriller die de kijker van de eerste tot de laatste seconde aan zijn zetel gespijkerd houdt. De spanning stijgt tot ondraaglijke hoogten: op het einde prijs je je gelukkig dat je ongedeerd de bioscoop kunt verlaten.

Draaidag: zaterdag 10 december 2016. Aanvang 20.30 uur. Zaal open 19.50 uur. Filmhuis Purmerend (in het Stamhuis), Kerkstraat 11. Reserveren: https://filmhuispurmerend.nl/films/suburra/

  

13 december – The General – met Buster Keaton

 the-generalDigitale, gerestaureerde kopie van de meester van de visuele grappen, humor en een zorgvuldig opgebouwde spanningsboog. Een stille filmklassieker met een in de jaren 90 bijgevoegde soundtrack, over een bewogen episode uit de Amerikaanse Burgeroorlog. Keaton, ‘The Great Stoneface’, laat hier zijn ogen boekdelen spreken.

Buster Keaton overleed precies 50 jaar geleden. Als een ode aan de meester draait het Filmhuis Purmerend eenmalig de nieuwe digitaal gerestaureerde kopie uitgegeven door Eye Cinema.

Buster Keatons verbijsterende visuele grappen, de deadpan humor en de zorgvuldige opgebouwde spanningsboog maken The General tot een van de grote stille-filmklassiekers. De nieuwe film gaat vergezeld van de in 1995 door componist Robert Israel geschreven soundtrack.

The General geldt als meesterlijke, spectaculaire reconstructie van een bewogen episode uit de Amerikaanse Burgeroorlog. Keaton wordt altijd omschreven als de man met de stoïcijnse gelaatsuitdrukking, een gezicht zonder spoor van emotie: ‘The Great Stone Face’. Maar ook deze stille-filmklassieker bewijst dat er juist heel veel uit zijn ogen spreekt: verdriet, teleurstelling, wanhoop, opluchting, begeestering.

Draaidag: dinsdag 13 december 2016. Aanvang 20.30 uur. Zaal open 19.50 uur. Filmhuis Purmerend (in het Stamhuis), Kerkstraat 11. Reserveren: https://filmhuispurmerend.nl/films/the-general/

 

16 december 2016 Schleierhaft en Wo willst du hin, Habibi?

habibiVan 7 tot 15 december 2016 is er het International Queer en Migrant Festival in Nederland. Deze avond zijn er twee films die gaan over de acceptatie van Turkse LHBT’s in Duitsland. Filmhuis Purmerend vertoont deze film  dit in overleg met Gemeente Purmerend en Bureau Discriminatiezaken. Er is een inleiding door IQMF en nagesprek met Turkse LHBT’s.

Filmhuis Purmerend doet in overleg met de Gemeente Purmerend en Bureau Discriminatiezaken Zaanstreek/Waterland mee met het INTERNATIONAL QUEER & MIGRANT FILM FESTIVAL, dat van 7 tot 15 december in Amsterdam en een aantal andere Nederlandse steden plaatsvindt.

Het IQMF richt zich op het zichtbaar maken van seksuele diversiteit in relatie tot migratie en etnische minderheden.  Wij draaien 2 films deze avond, beide films gaan over de acceptatie van Turkse LHBT’s (in Duitsland). WO WILLST DU HIN, HABIBI? gaat over Ibrahim die verliefd wordt op een blonde Duitse show-worstelaar, die hetero is. Dit is voor beiden een grensverleggende ervaring.

Daarvoor draaien we de korte film SCHLEIERHAFT (Tim Ellrich, Duitsland, 2015, 15′). Er is een korte inleiding vooraf en een nagesprek met Turkse LHBT’s na afloop. Het programma voor deze avond ziet er als volgt uit:

20:30 korte inleiding IQMF
20:35 – 22:00 films
22:00 – 22:20 nagesprek.

Draaidag: vrijdag 16 december 2016. Aanvang 20.30 uur. Zaal open 19.50 uur. Filmhuis Purmerend (in het Stamhuis), Kerkstraat 11. Reserveren: https://filmhuispurmerend.nl/films/wo-willst-du-hin-habibi-iqmf-film/

 

17 en 20 december 2016 – Tonio – van Paula van der Oest

tonioDe vader van de jonge Tonio reconstrueert de dagen en uren voorafgaand aan het auto-ongeluk dat zijn zoon heeft weggenomen, in een radeloze queeste naar zin en betekenis. Terwijl zijn vrouw vecht tegen haar verdriet zoekt hij naar het wat en hoe, een zoektocht die leidt langs ooggetuigen, vrienden, politieagenten en artsen. Film naar de bestseller van A.F.Th. van der Heijden.

Op Eerste Pinksterdag 2010 fietst de 21-jarige Tonio vroeg in de ochtend richting huis na een avond uit met zijn vrienden. Hij wordt onderweg geschept door een auto en komt hierbij om het leven. Zijn ouders Adri en Mirjam worden geconfronteerd met het grootste verlies dat hun leven voorgoed zal veranderen. Terwijl Mirjam hard vecht om niet in een neerwaartse spiraal van verdriet terecht te komen, doet Adri het enige waar hij op dat moment toe in staat is: in zijn herinnering graven, aantekeningen maken, schrijven. Zijn gedachten worden voortgedreven door twee dwingende vragen: wat gebeurde er met Tonio in de laatste uren en dagen voorafgaand aan de ramp, en hoe kon dit ongeluk plaatsvinden? Een zoektocht naar het wat en het hoe, die leidt langs verschillende ooggetuigen, vrienden, politieagenten en artsen. Zo reconstrueert hij het leven van zijn zoon in een radeloze queeste naar zin en betekenis. 

Draaidagen: zaterdag 17 december 2016. Aanvang 20.30 uur. Zaal open 19.50 uur. Dinsdag 20 december 2016. Aanvang  13.30 en 20.30 uur. Zaal open resp. 12.50 en 19.50 uur. Filmhuis Purmerend (in het Stamhuis), Kerkstraat 11. Reserveren: https://filmhuispurmerend.nl/films/tonio/

 

18 december 2016 – de GVR – naar Roald Dahl

gvrWeesmeisje Sophie raakt bevriend met de Grote Vriendelijke Reus. Hij is GVR omdat hij weigert kinderen op te eten, in tegenstelling tot andere reuzen in reuzenland. De zachtaardige reus leert voor zichzelf op te komen. De combinatie Dahl – Spielberg leidt tot een droom van een film, visuele magie, waarin beelden en gevoel belangrijk zijn.

De GVR gaat over het weesmeisje Sophie, dat ’s nachts de Grote Vriendelijke Reus betrapt als hij kinderen letterlijk dromen inblaast. Hij neemt haar mee naar reuzenland waar verder alleen een stuk minder vriendelijke reuzen wonen die het liefst ‘kinderbaksels’ eten.
Eigenlijk gaat De GVR natuurlijk over twee buitenbeentjes die op elkaar zijn aangewezen en een zachtaardige reus die moet leren voor zichzelf op te komen. Of dat werkt, hangt dus af van de reus – en die is geweldig. Acteur Mark Rylance werd met behulp van de computer omgetoverd tot een knappe kruising van mens en een tekening van Dahls vaste tekenaar Quentin Blake. Hij heeft louter lachrimpels, een ondeugende twinkel in de ogen en zijn enorme oren doen mee met de gezichtsuitdrukkingen. Een aandoenlijk, stout kind in het uit de kluiten gewassen lijf van een bejaarde met een “warrig taalgebruik” – de tegenpool van zijn vriendinnetje Sophie.

Draaidag: zondag 18 december 2016. Aanvang 13.30 uur. Zaal open 12.50 uur. Filmhuis Purmerend (in het Stamhuis), Kerkstraat 11. Reserveren: https://filmhuispurmerend.nl/films/de-gvr/

 

Vrijdag 23 december 2016 – The Treasure  – van Cornelu Porumboiu

treasureTwee Roemeense buurmannen gaan schatgraven. Dat blijkt niet zo eenvoudig en levert heel wat geruzie op. Dit alledaagse thema ontvouwt zich langzaam tot een fascinerende en veelzeggende droogkomische film. Speciale uitgave door Eye/Filmmuseum., de film is Engels ondertiteld.

Dit is een speciale uitgave door EYE/Filmmuseum, de film is alleen ENGELS ONDERTITELD.

Het lijkt altijd zo simpel bij Corneliu Porumboiu. De Roemeense regisseur, meester van het alledaags absurdisme, maakt films over doodgewone mensen die normale dingen meemaken. Niet erg opwindend, maar dat is ook niet het punt: langzaam ontvouwt zich altijd een groter verhaal, dat fascinerend en veelzeggend is.

Twee buurmannen gaan samen opzoek naar een schat die begraven zou zijn door de overgrootvader van een van hen. Ze huren een metaaldetector en een man die hem kan bedienen. Dat heeft wat voeten in de aarde, schatgraven is niet zo eenvoudig, en een eventuele vondst zou moeten worden gemeld bij de politie die zomaar 70 % van de waarde zou kunnen inhouden. Het levert heel wat geruzie op, waarbij een flink deel van de Roemeense geschiedenis langskomt in een paar simpele zinnen.

Het droogkomische The treasure laat zien hoe het verleden het dagelijks leven bepaalt, en hoe heersende ideologieën nog generaties lang doorwerken.

Draaidag: vrijdag 23 december 2016. Aanvang 20.30 uur. Zaal open 19.50 uur. . Filmhuis Purmerend (in het Stamhuis), Kerkstraat 11. Reserveren: https://filmhuispurmerend.nl/films/the-treasure/