Filmhuis Purmerend opent met film Gunda


Gedurende drie maanden filmde en observeerde de Russische cineast Victor Kossakovsky het Noorse boerderijvarken Gunda en haar biggetjes van alle kanten. Het zijn scènes van een ongekende intimiteit, alsof je zelf wegzinkt in dat warme stro. Kossakovsky castte veelzeggend genoeg dieren waarop de bio-industrie leunt. De film hecht zich graag aan enkele opvallende individuen, zonder emotioneel te doen. Oude legkippen krijgen de gelegenheid te scharrelen in de buitenlucht. Koeien genieten in het voorjaar van hun eerste weidegang. Er is geen mens te zien in Gunda.

 

In ‘Gunda’ draait het om het Noorse boerderijvarken Gunda en haar biggetjes. Gedurende drie maanden filmde en observeerde de Russische cineast Victor Kossakovsky de varkens van alle kanten.

De film zit de pasgeboren varkentjes dicht op de nog natte huid terwijl ze piepend en knorrend over elkaar buitelen, zoekend naar Gunda’s tepels. Het zijn scènes van een ongekende intimiteit, alsof je zelf wegzinkt in dat warme stro. En hoe vertederend, zoals de zon langs de oren van de biggetjes strijkt, zoals ze happen naar regen.

Varken, rund en kip: Kossakovsky castte veelzeggend genoeg de dieren waarop de bio-industrie leunt. De film hecht zich graag aan enkele opvallende individuen, zonder emotioneel te doen als diezelfde beesten door Gunda worden vertrapt of niet meer terugkeren. Er is geen mens te zien in Gunda en de beesten scharrelen ongemoeid rond. Op de achtergrond klinkt verkeer, het verre rumoer van cirkelzagen en heipalen. – Gunda – Victor Kossakovsky, Noorwegen / Verenigde Staten, 2020, 93’.

 

Draaidagen: Vrijdag 27 augustus 2021. Aanvang 20.30 uur. Zaal open 19.45 uur. Dinsdag 31 augustus 2021. Aanvang 13.30 uur. Zaal open 12.45 uur. Filmhuis Purmerend (in het Stamhuis), Kerkstraat 11. Reserveren: https://www.filmhuispurmerend.nl/movies/458/17/gunda