Filmhuis Purmerend: Gary Oldman als Winston Churchill in Darkest hour


Gary Oldman won voor zijn hoofdrol in DARKEST HOUR een GOLDEN GLOBE. Het is hem uitstekend gelukt om van de bewindsman geen karikatuur te maken. Al vanaf de eerste scène kijken we naar een volwaardige Churchill van vlees en bloed. Te zien in  Filmhuis Purmerend.

 

Mei 1940.  Nederland, België en Frankrijk worden opgerold in de Blitzkrieg. Churchill moet kiezen: wel of geen vredesbesprekingen met de nazi’s? Het oorlogskabinet verkeert in crisis; de volledige Britse troepenmacht staat aan zee bij Duinkerken, omsingel door de Duitsers. Meeslepend is het besef dat het Britse Koninkrijk zich heel dicht bij een vergelijk met de nazi’s bevond. Dat zou de loop van de geschiedenis ingrijpend hebben veranderd.

Neville Chamberlain, die rekende op een verzoeningsgezinde Hitler, moet aftreden als premier. Nu is het aan zijn opvolger: wel of geen vredesbesprekingen met de nazi’s? Die beslissing belandt bij de niet aan partijbanden te leggen Churchill, die in onmin verkeert met de koning. Het oorlogskabinet verkeert in crisis: de volledige Britse troepenmacht staat aan zee bij Duinkerken, omsingeld door de Duitsers.

Wat de film meeslepend maakt, is het permanente besef dat het Britse koninkrijk zich heel dicht bij onderhandelingen met de vijand bevond. Een vergelijk met de nazi’s dat de loop van de geschiedenis ingrijpend zou hebben veranderd. 

Draaidag: zaterdag 24 maart 2018. Aanvang 20.30 uur. Zaal open 19.45 uur. Filmhuis Purmerend (in het Stamhuis), Kerkstraat 11. Reserveren: https://www.filmhuispurmerend.nl/movies/203/17/darkest_hour