Film tijdens de Autismeweek: The black balloon


De Australische Thomas is zestien jaar en net verhuisd. Zijn oudere broer Charlie is zwaar autistisch. Het gezin gaat er op voorbeeldige wijze mee om. Thomas wil niets liever dan conformeren, zoals elke puber, maar kan dat wel als je zo veel verantwoordelijkheid moet dragen voor je gehandicapte broer? De film gaat over volwassen worden, verantwoordelijk zijn en de eerste liefde. Deze film won 18 prijzen. Met korte inleiding door de Projectgroep Autismeweek Purmerend.

 

Ze draaien The black balloon in de AUTISMEWEEK, i.s.m. de Projectgroep Autismeweek Purmerend. Deze Australische film won maar liefst 18 filmprijzen.

De opening is zeldzaam mooi. De filmtitels vallen in stijlvol wit over zonnige beelden van een Australische woonwijk. De acteursnamen komen voorbij, maar ook verschijnen er woorden als ‘letterbox’ naast de brievenbus en ‘sky’ in de blauwe hemel. Later blijkt waarom: de autistische hoofdpersoon wil maar niet praten en zijn ouders hopen dat met naamplaatjes te verhelpen.

De film gaat over volwassen worden, verantwoordelijk zijn en de eerste liefde. Thomas is zestien jaar en net verhuisd. Zijn oudere broer Charlie is zwaar autistisch. Het gezin gaat er op voorbeeldige wijze mee om. Thomas wil niets liever dan conformeren, zoals elke puber, maar kan dat wel als je zo veel verantwoordelijkheid moet dragen voor je gehandicapte broer?

Elissa Down baseerde het script op haar eigen jeugd. Het is dus een heel persoonlijk verhaal.- The black balloon – Elissa Down, Australië/Verenigd Koninkrijk, 2008, 97’.

 

Draaidag: vrijdag 7 april 2017. Aanvang 20.30 uur. Zaal open 19.50 uur. Filmhuis Purmerend (in het Stamhuis), Kerkstraat 11. Reserveren: https://filmhuispurmerend.nl/films/the-black-balloon/