Film: The Bookshop met speciale inleiding van Het Leesteken


Op dinsdagmiddag 23 oktober draait Filmhuis Purmerend de nostalgische boekverfilming The Bookshop, met speciale inleiding van Wouter van Waardt van onze eigen Purmerendse bookshop: Het Leesteken. De film won in Spanje drie Goya’s: voor Beste Film, Beste Regie en Beste Scenario.

 

De inleiding (aanvang 13 uur)

Het Leesteken werd geopend na een zeer succesvolle crowdfunding-actie onder Purmerendse boekenliefhebbers toen het Boekeneiland zijn deuren moest sluiten. Eigenaar Wouter van Waardt vergelijkt in zijn inleiding The Bookshop van 1959 en Het Leesteken anno nu. Is er veel verschil? En geeft zijn gouden tips: zijn favoriete boeken van het  afgelopen jaar.

 

De film (aanvang 13.30 uur)

In de boekverfilming van The Bookshop van Penelope Fitzgerald uit 1959 is moed en kracht hebben om je droom na te jagen het belangrijkste thema. Daarnaast is Florence Green, het hoofdpersonage, een frisse wind die door een gezapig Engels stadje waait en daar de boel opschudt.

Florence koopt een vochtig huis in een bekrompen vissersplaatsje. Als bekend wordt dat zij er een boekwinkel gaat openen, zijn de reacties minzaam. “Ik lees nooit”, zegt iemand: een respons die de houding van het dorp samenvat.

De welgestelde Violet, met vrienden in de hogere kringen, heeft haar zinnen gezet op het pand van Florence. Violet wil dat omtoveren tot kunstencentrum en dwarsboomt de pogingen van Florence haar boekwinkel te laten floreren. Gelukkig krijgt Florence steun van Mr. Brundish, een gecultiveerde kluizenaar.

De Spaanse regisseur Isabel Coixet weet de sfeer van een naoorlogs vissersplaatsje in Engeland goed te treffen. Kleine panden en straten, hardwerkende winkeliers, vissers en huisvrouwen, en een klein aantal grootgrondbezitters die zich ieder in hun eigen sociale omgeving bewegen.

Draaidag: dinsdag 23 oktober 2018.

  • Aanvang inleiding: 13 uur
  • Aanvang film: 30 uur.

Filmhuis Purmerend (in het Stamhuis), Kerkstraat 11. Reserveren: https://www.filmhuispurmerend.nl/movies/234/17/the_bookshop