Film- & muziektheaterproject 14-18 op Fort Spijkerboor


Na lovende reacties van publiek en pers komt Theater Nomade in de nazomer van 2017 met de reprise van de muziektheatervoorstelling 14-18. In het kader van 100 jaar 1e Wereldoorlog presenteert Theater Nomade een multidisciplinair programma met 40 voorstellingen op 10 erfgoedlocaties en een serie theaterzalen. Nu dus op 7, 8 en 9 september in Fort Spijkerboor.

 

Rondom de voorstelling worden diverse activiteiten georganiseerd, waaronder een reizende tentoonstelling, een re-enactment groep WO1. schoolvoorstellingen, lezingen en rondleidingen.

Fort Spijkerboor in Beemster, deel van de stelling van Amsterdam, was tijdens de 1e Wereldoorlog in volle paraatheid. Deze locatie is op donderdag 7 september, vrijdag 8 september en zaterdag 9 september a.s. het decor van een locatieproject van een serie muziektheatervoorstellingen en een reizende tentoonstelling.

Andere locatieprojecten vinden onder meer plaats in het Vredespaleis, het Forteiland IJmuiden, Kasteel Doornenburg en het Gevangenismuseum Veenhuizen.

De voorstelling begint met authentieke filmbeelden van de opening van het Vredespaleis in 1913. Een jaar later begint de allesvernietigende loopgravenoorlog, die de geschiedenis in is gegaan als de 1e Wereldoorlog 1914-1918.

In het redactielokaal van het socialistische Dagblad het Volk bespreken journalist Jacob Domela en de pacifistische politiek tekenaar Albert Hahn hun politieke positie in de stroom van wereldhistorische gebeurtenissen. Berichten over de loopgravenoorlog, revolutionaire bewegingen en vallende keizerrijken komen via, telegraaf, kranten, telefoon, zwart-wit foto’s en filmbeelden het redactielokaal binnen. 1 miljoen Belgische vluchtelingen komen naar Nederland. Een aantal Nederlanders speelt in de 1e Wereldoorlog een illustere rol. Mata Hari, die in Parijs 1917 op beschuldiging van dubbelspionage werd gefusilleerd. Anthony Fokker, die duizenden superieure Duitse jachtvliegtuigen liet bouwen. Generaal Snijders, die in het geheim pro-Duits adviseerde. Koningin Wilhelmina, die de neutraliteit van het koninkrijk wist te bewaren en SDAP leider Troelstra, die in November 1918 de revolutie wilde uitroepen.
Tenslotte de Duitse Keizer Wilhelm II, die asiel kreeg in het Utrechtse Huis Doorn Acteurs en Musici spelen en verbeelden in wisselende kostuums de hoofdfiguren in het drama van de 1e Wereldoorlog in Nederland.

De Nederlandse reprise van 14-18 start vanaf Woensdag 16 Augustus 2017 op het Forteiland in IJmuiden. In bijgaande flyer vind U specifieke boekingsinformatie in Nederland !

Scenario en regie: Ab Gietelink
Uitvoerende acteurs: Ab Gietelink & Marcel Schouwstra
Musici: Gottfrid van Eck & Geleijn van der Ham
Producent: Theater Nomade
Duur: 80 min
Voorprogramma: Bezichtiging fort of locatie 30 min.

Producent: Theater Nomade.
Auteur, regisseur, acteur Ab Gietelink presenteert zijn theaterwerk bijna 30 jaar in zeer diverse theatercircuits. Tussen 1985 en 2015 realiseerde hij met Theater Nomade honderden historisch geënsceneerde theatervoorstellingen op tientallen monumentale locaties. In het najaar van 2012 kwam Nomade met de geautoriseerde Nederlandse versie van The Kings Speech in een schouwburgtournee.. 2014 en 2015 volgden tournees van de succesvolle film- en muziektheatervoorstelling Anthony Fokker.
www.theaternomade.nl

Locatie: Fort Spijkerboor, Purmerend – Westdijk 46, Westbeemster Mocht het gaan regenen; geen probleem! Het publiek zit onder een overkapping. Kaartverkoop: Theater de Purmaryn, www.depurmaryn.nl