Film: Mijn vader is een vliegtuig – naar het boek/regie van Antoinette Beumer


 

Veertiger Eva (Elise Schaap) heeft twee jonge dochters, een lieve man, een minnaar en een drukke baan. Eva’s vader (Pierre Bokma) zit al dertig jaar in een psychiatrische instelling. Het overlijden van haar moeder is de aanleiding voor Eva om in haar verleden te gaan graven waardoor ze steeds verder ontspoort. Openingsfilm van het Nederlands Film Festival.

 

Eva, een sterke rol van Elise Schaap, is een vrouw van veertig met twee jonge dochters, een lieve man, een minnaar en een drukke baan. Eva’s vader (Pierre Bokma) zit al dertig jaar in een psychiatrische instelling. Eva’s moeder overlijdt kort na het begin van de film. Het is de aanleiding voor Eva om in haar verleden te gaan graven waardoor ze steeds verder ontspoort.

Het fundament van Eva’s leven is al vroeg weggeslagen. Ze staat wankel in het leven. De openingsfilm van het Nederlands Film Festival is een rake en ontroerende verbeelding van iemand die uit zelfbehoud verwoestende herinneringen heeft weggestopt. Zelf weet ze niet waardoor ze zo beschadigd is. De film is een zoektocht naar gebeurtenissen uit haar verleden.

Regisseur Antoinette Beumer verfilmde haar eigen boek: ‘Eigenlijk gaat de hele film over angst, daarvoor ben ik heel diep naar binnen gegaan, om te voelen.’ – Mijn vader is een vliegtuig – Antoinette Beumer, Nederland, 2021, 91’.

 

Draaidagen: Vrijdag 3 december 2021. Aanvang 20.30 uur. Zaal open 19.45 uur. Dinsdag 7 december 2021. Aanvang 13.30 uur. Zaal open 12.45 uur. Filmhuis Purmerend (in het Stamhuis), Kerkstraat 11. Reserveren: https://www.filmhuispurmerend.nl/movies/478/17/mijn_vader_is_een_vliegtuig