Fiets & Geniet pakket – Inundatieroute rond de forten


Bij de aanleg van de Stelling van Amsterdam zijn er o.a. vijf forten in Beemster gebouwd. Herkenbaar als heuvels in het vlakke polderlandschap. Beemster maakte daarbij ook deel uit van het bijbehorende inundatieplan. Bij een inundatie zet men opzettelijk een gebied onder water als verdediging tegen de vijand.  De digitale Inundatieroute voert langs de forten, de inundatiesluis en over de wegen in Beemster die bij inundatie als komkering moesten dienen, zoals dit in het ontwerp van De Stelling van Amsterdam (1880-1920) is opgenomen. Tijdens WO II is Beemster tweemaal geïnundeerd.

Fiets & geniet pakket Inundatieroute

Stap op je fiets en ontdek de Inundatieroute door Beemster. Naast de digitale route ontvang je twee sapjes van onze BeemSTER Eerlijk & Heerlijk, het Route.nl boekje met fiets- en wandelroutes in Laag-Holland en het boekje Fiets- en wandelroutes langs de Stelling van Amsterdam.

Het pakket is verkrijgbaar voor € 10,00 op de webshop van www.visitbeemster.nl/shop/ of bij Bezoekerscentrum Beemster, Middenweg 185, 1462 HJ Middenbeemster. Openingstijden: dinsdag t/m zondag, 10.30 tot 13.30 uur.

 

Werelderfgoed in het kwadraat

Vanwege de unieke verkaveling en het uitzonderlijke voorbeeld van een door de mens geschapen architectonisch ensemble en landschap, bekroonde de UNESCO in 1999 Droogmakerij De Beemster met het predicaat werelderfgoed. De Stelling van Amsterdam, ook een werelderfgoed, loopt voor een deel door De Beemster. Een unieke combinatie van twee werelderfgoederen en zorgt voor een Werelderfgoed in het kwadraat!