Feestweekend Filmhuis Purmerend met Sophia Loren, filmlezing en première


De filmklassiekers Una Giornata Particolare (met Sophia Loren) en The Piano (met Harvey Keitel) zijn de absolute publieksfavorieten van de bezoekers van het Filmhuis Purmerend. En die worden dan ook gedraaid tijdens het jubileumweekend van 16 t/m 18 maart. Er is zaterdag ook een filmlezing en een filmpremière. Lees verder voor het hele programma…

 

Het Filmhuis Purmerend bestaat 40 jaar, en is springlevend. Tijdens het jubileumweekend van 16 t/m 18 maart is er een bijzonder feestprogramma. Tijdens het weekend is er een speciaal jubileumtarief van 5 euro per film. Het is verstandig om de films te reserveren via www.filmhuispurmerend.nl.

HET PROGRAMMA

Vrijdag 16 maart: de 2 meest populaire films sinds de oprichting van het Filmhuis opnieuw op het scherm:

17.45 uur: The Piano (1992, Jane Campion. Met Holly Hunter en Harvey Keitel). Reserveer
20.30 uur: Una Giornata Particolare (1977, Ettore Scola. Met Sophia Loren en Marcello Mastroianni). Reserveer

Zaterdag 17 maart: Première en filmlezing

16.00 uur – Premièrefilm “God’s own country” (al 23 filmprijzen!). Reserveer
20.00 uur – Filmlezing mediaprofessor Bert Hogenkamp over  “Films die de wereld op zijn kop hebben gezet“
20.30 uur –Premièrefilm “God’s own country” (al 23 filmprijzen!). Reserveer

Zondag 18 maart

13.30 uur – Topfilm The Leisure Seeker (met Helen Mirren en Donald Sutherland). Reserveer
17.00 uur – Topfilm The Leisure Seeker (met Helen Mirren en Donald Sutherland). Reserveer

Una Giornata Particolare

Sophia Loren en Marcello Mastroianni schitteren in deze klassieke film uit 1977. De film speelt zich af tegen de achtergrond van het bezoek dat Adolf Hitler in mei 1938 brengt aan zijn Italiaanse bondgenoot Benito Mussolini. Donkere wolken pakkken zich samen boven deze bijzondere ontmoeting.  Deze indrukwekkende film was genomineerd voor 2 OSCARS, waaronder 1 voor Mastroianni.

The Piano

In het midden van de 19e eeuw vertrekt Ada met haar dochtertje Flora en haar geliefde piano vanuit Schotland naar Nieuw-Zeeland voor een gearrangeerd huwelijk. Zij kan niet spreken en het leven daar valt niet mee, net als het leven met haar echtgenoot. Ze raakt buiten zinnen als haar man de piano op het strand achterlaat. Ada krijgt buurman George zover dat hij zich over haar piano ontfermt. Hij wil daarvoor in ruil pianolessen, maar verwacht ook andere dingen van haar. Deze prachtige klassieke film won 3 OSCARS, waaronder die voor de hoofdrolspeelster Holly Hunter, en 60 andere filmprijzen. We zien Harvey Keitel in de rol van buurman George.

Filmlezing

Mediaprofessor Bert Hogenkamp gaat in op 4 films die de wereld op zijn kop hebben gezet. Welke film speelde een grote rol in de Vietnamoorlog? En welke bij de val van het communisme? Welke film zette India op de wereldkaart? En welke nieuwe stroming deed de filmwereld op zijn grondvesten schudden?

Premièrefilm God‘s own country 

 Johnny werkt de gehele dag op de boerderij van zijn ouders in Yorkshire. Hij verdrinkt zijn frustraties in de lokale pub en beleeft er seksuele avonturen die tot niets leiden. Als een Roemeense seizoenarbeider voor enkele weken op de boerderij komt, ontstaat er een intense relatie die Johnny’s leven voorgoed zal veranderen.   Al 23 filmprijzen!

The Leisure seeker

Donald Sutherland en Helen Mirren schitteren in de romantische tragikomedie THE LEISURE SEEKER als een ouder stel dat op zoek is naar avontuur tijdens een laatste roadtrip. Ella is stervende door kanker en John lijdt aan de ziekte van Alzheimer. Daarom ontvluchten ze de benauwende bemoeienis van hun dokters en volwassen kinderen. In hun oude camper, The Leisure Seeker, maken ze een tocht van Boston naar Florida. Het wordt een reis vol verrassingen, tegenslagen en herinneringen. Onderweg vinden ze hun liefde voor het leven en voor elkaar terug. Terwijl ze door steden en dorpen reizen, zien ze hoezeer de wereld die zij kennen is veranderd. Ondanks de sombere reden achter de reis van Ella en John, bruist de film van humor, genegenheid, observatie en meer dan een beetje satire.

 

Filmhuis Purmerend, Kerkstraat 11 te Purmerend (schuin tegenover de Purmaryn)

www.filmhuispurmerend.nl