Extra controle fietsverlichting


logo  gemeente purmerend 200Het wordt steeds vroeger donker en dus moet de fietsverlichting weer aan. Daarom voert de gemeente samen met de politie de campagne ‘Ik val op.’ Er wordt ook extra gecontroleerd.

Dat is nodig want er vallen nog steeds veel slachtoffers onder fietsers die in het donker op pad zijn. De actie is erop gericht om te zorgen dat meer fietsers hun licht aan doen.

Jonge fietsers weinig risicobesef

campagne fietsverlichting Ik val Op in PurmerendFietsers besteden niet genoeg aandacht aan de werking van hun fietsverlichting, zodat ze vaak in het donker zonder licht fietsen. Vooral jonge fietsers tussen de 12 en 15 jaar lopen risico om bij een ongeval betrokken te raken. Zij fietsen nog vaak zonder licht of met verlichting die niet goed werkt. Ze fietsen gemiddeld 2 keer zoveel als de gemiddelde Nederlander, maar hebben weinig risicobesef. Uit onderzoek is gebleken dat de kans op een ongeval veel kleiner is als de verlichting in orde is. Het doel van de campagne is dus om ervoor te zorgen dat iedereen in het donker met goedwerkende fietsverlichting rijdt.

Extra controle

Politie Zaanstreek Waterland controleert de komende tijd dan ook extra op fietsverlichting. Rijden zonder goede fietsverlichting kost al snel € 55. Voorkom dus een boete en zorg voor goede verlichting.