Ex-chef Zware Criminaliteit over de Heineken-ontvoering (en hoe hij als eerste Heineken aansprak)


lezingOp maandagavond 9 maart geeft Gert van Beek in de bibliotheek Purmerend  een presentatie  over zijn boek Meneer Heineken het is voorbij, over de meest spraakmakende ontvoeringszaak die Nederland ooit heeft gekend. 

Ten tijde van de ontvoering van de heren Heineken en Doderer in november 1983 was Gert van Beek (1952) chef van het Bureau Zware Criminaliteit van de Amsterdamse politie. Samen met collega Kees Sietsma gaf hij leiding aan een groot rechercheteam dat deze ontvoeringszaak tot een redelijk goed einde wist te brengen.

Jarenlang heeft Van Beek presentaties over het opsporingsonderzoek in de ontvoeringzaak gegeven. In oktober 2013, inmiddels gepensioneerd, heeft hij zijn ervaringen in een boek verwerkt, getiteld Meneer Heineken, het is voorbij. Van Beek was de eerste die de heer Heineken aansprak nadat hij samen met zijn chauffeur Doderer door een arrestatieteam van de politie in een loods in het westelijke havengebied van Amsterdam was bevrijd.

Van Beek beschrijft in zijn boek de drie uiterst spannende weken van de ontvoering. Hij laat zien voor welke complexe opdracht de politie stond. Hoe konden ze de geharde ontvoerders te slim af zijn? Hoe hielden ze de vele media op afstand? En welke strategie zouden ze moeten volgen om Heineken en Doderer levend vrij te krijgen? Bij de presentatie in de Bibliotheek maakt Van Beek gebruik van beeld- en geluidsmateriaal, waarmee hij een zeer realistisch beeld van destijds weet op te roepen.

De presentatie Meneer Heineken het is voorbij is op maandag 9 maart 2015 van 20.00 – 22.00 uur, Bibliotheek Purmerend, Waterlandlaan 40. Kosten; € 5,00 voor leden en € 7,50 voor niet-leden Bibliotheek Waterland. Kaartverkoop via www.bibliotheekwaterland.nl/tickets of  in één van de vijf bibliotheken.