Elvis Birthday Memorial in Lutherse Kerk Purmerend


Elvis Birthday Memorial in Lutherse Kerk in PurmerendIn de Lutherse Kerk aan de Hoogstraat in Purmerend  houdt dominee Fred Omvlee op donderdag 8 januari vanaf 20 uur een speciale avond rond Elvis’ tachtigste geboortedag. Zangeres Sue Moreno zingt met popkoor de grootste hits en meest ontroerende gospels van Elvis Presley. En The King of Rock and Roll zal zelf ook te horen en te zien zijn. Dominee Fred Omvlee zal het levensverhaal van Elvis schetsen en een stuk uit de Bijbel lezen, dat voor Elvis belangrijk was.

Het jaar 2015 wordt een bijzonder Elvis jaar. Op donderdag 8 januari 2015 zal het 80 jaar geleden zijn dat Elvis Presley geboren werd in Tupelo, Mississippi.  Voor de meesten onder u is hij bekend: Elvis the Pelvis, die in de jaren 50 Amerika en Europa schokte. Het begin van de Rock ’n Roll, van de popmuziek. Blue Suede Shoes, Jailhouse Rock, maar ook Love me Tender en Are you Lonesome tonight waren grote hits. In 1977 schokte hij de wereld weer door plotseling te sterven, 42 jaar oud.

 Gospels

Wat minder bekend is, is dat Elvis een gelovige zoeker was, die graag gospels zong. Die kende hij al uit zijn jeugd en zong hij graag om tot rust te komen. Zo stond Elvis er op om tijdens zijn eerste TV-optreden niet alleen een hit te zingen, maar ook een gospel: Peace in the Valley. En tijdens zijn laatste optreden in 1977 zong hij één van zijn lievelingsliederen: How Great Thou Art, een loflied op de schepping.

 Dominee als Elvis-fan

Fred Omvlee uit Monnickendam is dominee bij de Marine en bij internetkerk MijnKerk.nl. Hij is sinds 1977 ook Elvis-fan. Als jongetje van 11 jaar hoorde hij dat Elvis dood was en zag de beelden van de jonge Elvis en was op slag fan. ‘Zijn swingende platen zitten vol energie, maar juist ook zijn gospels zijn ontroerend, je voelt dat Elvis het gelooft’, zegt hij. Als dominee in Monnickendam begon hij met kerkdiensten rond de gospels van Elvis. Hij hield zelfs een Elvis-kerkdienst in een vol Paradiso in Amsterdam. In 2010 mocht hij een semestercollege geven aan de Universiteit van Amsterdam over Elvis als moderne heilige.

 Pionier

Natuurlijk is het waar, dat Elvis geen echte heilige was. Dat het alleen maar ‘seks, drugs en rock ’n roll’ was, is echter ook niet waar. Elvis leed onder de druk van rijkdom en roem. Hij was onzeker en depressief. Zijn huwelijk met Priscilla hield ook geen stand. ‘Zij had hem niet voor zichzelf’, zei zij later: ‘altijd waren er vrienden om hem heen, die het niet goed met hem voor hadden.’ Elvis zocht zijn heil in medicijnen en leefde steeds ongezonder. Zelfs zijn geloof en het zingen van gospels konden hem niet redden. Elvis was een pionier op het gebied van moderne muziek, mixte blanke en zwarte muziek, die tot dan toe gescheiden waren en baande de weg voor de Beatles, Stones, Doors  en alle popsterren na hem. Voor hemzelf was de last te zwaar. Maar: ‘Zelfs al eindig je als Elvis, we vallen niet uit Gods hand’, is de boodschap van Fred Omvlee.

De toegang is gratis, maar er is wel een collecte bij de uitgang. Voor meer informatie: www.elviskapel.nl