Eieren uit de oven, snel, simpel, makkelijk, heerlijk


Angelique Proper van onze Purmerendse kookclub Cuisine Culinaire Purmerend vindt dit nou een super simpel, snel en lekker gerechtje dat je als lunch, maar ook als kleine hoofdmaaltijd kunt eten. Vegetarisch bovendien: eieren uit de oven. Wat je nodig hebt zijn enkele kleine ovenschaaltjes – voor iedereen één schaaltje – groot genoeg voor een maaltijd, klein genoeg om een eenpersoonsmaaltijd in te kunnen serveren.

 

Angelique: “Met de saus kun je variëren zoveel je wilt. Ik gebruik altijd tomatenblokjes uit blik en nog een beetje tomatenpuree, ook uit blik: zo’n klein blikje. En verder veel ui en wat knoflook en paprika, want daar ben ik gek op. Verder kun je courgette, aardappel, zoete aardappel, pompoen, knolselderij of bleekselderij gebruiken. En bonen of mais uit blik: de mogelijkheden zijn bijna onbegrensd. Ik maak dit gerecht dan ook graag met wat ik ‘toevallig’ in de koelkast vind; altijd weer een verrassing! Wel even op de smaak letten: voor het de oven in gaat eerst goed proeven en eventueel bijstellen met kruiden, peper en zout.”

Niet vegetarisch, maar oh zo lekker: serveren met toast en bacon of chorizo. Toch vegetarisch, dan een toastje blauwe kaas bijvoorbeeld.

Zo maak je ze zelf:

 • Per persoon een ei
 • Blikje tomatenblokjes
 • Blikje tomatenpuree
 • Veel ui
 • Wat knoflook
 • Kruiden naar behoefte, bijvoorbeeld tijm, laurierblad, gerookt paprikapoeder (zoet) oregano. Denk eens aan het kruidenmengsel ‘Herbes de Provence’. Vaak kant en klaar te koop. En dat gerookte paprikapoeder….. superlekker!
 • Neutrale olie (zonnebloem)
 • Eventueel toast, baco, chorizo
 • Vers gehakte peterselie voor garnering

 

 1. Bak in een beetje olie de uien glazig, voeg knoflook toe en laat ook die wat gaar worden.
 2. Voeg tomatenpuree toe en verhit even flink. Daarna de tomatenblokjes met vocht en al toevoegen.
 3. Verhit de paprika’s in een oven op 200 graden. Draai af en toe om zodat het velletje overal ‘blakert’. Laat de oven o 200 graden staan om het gerecht straks af te bakken.
 4. Haal de paprika’s uit de oven en wikkel ze in aluminiumfolie. Laat afkoelen. Maak zodra op kamertemperatuur de pakketjes open en haal het vel van de paprika’s af. Snijd ze in mooie repen en voeg bij de saus.
 5. Laat de saus wat inkoken en doe per persoon in een ovenschaaltje. Maak een kuiltje in het midden en breek daar een ei in.
 6. Bak af in de oven gedurende 8 tot 10 minuten.
 7. Maak de toastjes
 8. Serveer het gerecht met vers gehakte peterselie.

Smakelijk eten!

Hier is het recept om te bewaren en te printen: (downloaden als PDF bestand)Meer weten over Cuisine Culinaire Purmerend? Zie www.cuisine-culinaire-purmerend.nl . Wij vinden het leuk wanneer je eens met ons meekookt. Op de site vind je hoe je je aan kunt melden.