Donkere Dagen Offensief: neem geen risico, meld verdacht gedrag


logo  gemeente purmerend 200De winter is in aantocht. Dat betekent dat er meer wordt ingebroken en er meer overvallen gepleegd worden dan in de zomermaanden. De politie is daarom weer gestart met het ‘Donkere Dagen Offensief’. Ook inwoners kunnen hier bij helpen.

De bedoeling van het Donkere Dagen Offensief is om woninginbraken, overvallen en straatroven te voorkomen. Ook inwoners kunnen extra alert zijn. De politie is tijdens het Donkere Dagen Offensief nog actiever aanwezig in de stad.

Overvaltraining

Om ondernemers en hun personeel ook te wapenen tegen de donkere dagen, heeft het Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing (RPC) 6 overvaltrainingen georganiseerd in november. Deelnemers leerden in een paar uurtjes welke veiligheidsmaatregelen ze het beste kunnen nemen, hoe ze moeten handelen tijdens én na een overval. Verschillende simulaties ondersteunden de theorie. Ruim 200 ondernemers met personeel hebben deelgenomen aan de gratis trainingen. Deelname aan de training was gratis.

Voorlichting senioren over babbeltrucs en shoulderen

Helaas zijn senioren ook vaak slachtoffer van criminaliteit. Om die reden heeft de politie in samenwerking met de gemeente een aantal voorlichtingen georganiseerd in seniorencomplexen. Aan de hand van filmpjes en voorbeelden werden de aanwezigen geïnformeerd over bepaalde misdaadacties, zoals: babbeltrucs en shoulderen. Bewustwording van bepaald gedrag is vaak de beste preventie.

Neem geen risico, meld verdacht gedrag

Inwoners en ondernemers die een verdachte situatie zien, moeten meteen 112 bellen. Natuurlijk is voorkomen het allerbeste, daarom nog enkele tips:

  • Sluit ramen en deuren goed af. Laat de sleutel er niet inzitten en zorg voor goed hang- en sluitwerk.
  • Laat, een lampje branden. Dit geeft een bewoonde indruk.
  • Doe nooit zomaar open voor onbekenden. Gebruik raam, deurspion, intercom of kierstandhouder.
  • Meld verdachte situaties: bel 112 in geval van verdachte situaties. Anoniem melden kan ook, via 0800-7000.
  • Deelname aan Burgernet helpt om de buurt veiliger te maken. Kijk op www.burgernet.nl voor meer informatie en aanmelden.

Meer informatie?

Op www.politiekeurmerk.nl/bewoners staat meer informatie over deze campagne en preventietips.