Maar dokter, ik bén toch nuchter…? Themaweek Taal & Gezondheid


gezondheid-vitruvian-manOnderzoek toont aan dat de gezondheidssituatie van geletterde mensen in veel opzichten beter is dan die van mensen die moeite hebben met lezen en schrijven.  Taal & Gezondheid hebben veel meer met elkaar te maken dan op het eerste gezicht lijkt. Van 10-14 oktober besteden de Purmerendse taalorganisaties daarom aandacht aan ‘taal en gezondheid’.

Oor- of oogdruppels, 3x daags 1 tablet en innemen op een volle maag. Begrippen die heel belangrijk zijn voor het goed medicijngebruik. Regelmatig kunnen operaties niet doorgaan omdat de patiënt de instructie “nuchter” niet goed heeft begrepen; “Ja, maar ik heb toch geen alcohol gedronken?”.

Taal en gezondheid hebben veel met elkaar te maken. Onderzoek toont aan dat de gezondheidssituatie van geletterde mensen in veel opzichten beter is dan die van mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Laaggeletterden missen namelijk veelal de vaardigheden goed om te gaan met informatie over gezondheid, ziekte en zorg. De gevolgen daarvan voor hun gezondheid zijn groot. 1 op de 9 mensen tussen de 16 en 65 jaar is namelijk laaggeletterd (12%).  Van 10-14 oktober een themaweek over ‘taal en gezondheid’.

Taalvrijwilligers en de deelnemers van het NL plein in Bibliotheek Purmerend zullen de hele week oefenen met het gebruik van taal voor de gezondheid. Hoe voer je een gesprek met je arts? Voor taalcoaches en taalmaatjes is er een workshop “TheaterNt2 bij de dokter” om speciaal de taal van het doktersbezoek te oefenen.  Wat zijn de lichaamsdelen? Waar zit de pijn? Met spelopdrachten om de gesprekken bij de dokter alvast op een ontspannen manier te oefenen.

De inburgeringscursisten bij Fiolet Taaltrainingen en de volwassen taalcursisten van het Regio College oefenen deze week ook in de klas met gezondheidsvaardigheden.

Op woensdag 12 oktober gezondheidsvaardigheden leren in de praktijk: Lydia de Jong van Stichting Lezen&Schrijven opent deze ochtend door te vertellen over het verband tussen Taal en Gezondheid.  Daarna is Evean aanwezig met bloeddrukmeters. Gelegenheid om kennis te maken  met Tai Chi van Danla en Karin Papadopoulos van Demeter voeding heeft een speciale weegschaal om vet- spier-en vochtpercentages te meten. Iedereen die meer over zijn gezondheid wilt weten is deze ochtend van 10.00 tot 12.00 welkom in de Bibliotheek Purmerend (Waterlandlaan 40) .

Op donderdag 13 oktober vindt de officiële opening plaats van het Taalpunt (NL plein) in het Waterlandziekenhuis te Purmerend. Elke 2e donderdag van de maand tussen 14.00-16.00 uur kan men met taalvragen (hulp voor iemand met moeite met lezen en schrijven) terecht op het “Taalspreekuur”.