Dodenherdenking in de Purmer


Oorlogsmonument PurmerkerkMaandagavond 4 mei is er de jaarlijkse Dodenherdenking bij het monument op het Purmerkerkplein. Om 19.30 uur zal Alie Smit – de Ridder in de Purmerkerk een welkomstwoord spreken en onderstaande oorlogsslachtoffers noemen. Daarna wordt er een gedenkplaat onthuld aan de buitenzijde van de kerk waarop hun namen staan vermeld.

Verderop in dit artikel de geschiedenis van de mensen op het monument.

Tegen de klok van acht uur lopen de deelnemers aan de herdenking onder klokgelui naar het monument. Daar worden kransen en bloemen gelegd. Na het Taptoe signaal van trompettist Richard Huis wordt herdacht allen die in de Tweede Wereldoorlog ons zijn ontvallen. Na de plechtigheid is er in de kerk nog een korte herdenkingsdienst waaraan ds. Fred Omvlee, vlootpredikant bij Defensie, en Rianne Smit zal meewerken.

Op het monument staan de volgende personen uit de Purmerpolder:

foto_jacob_grootJacob Groot Jzn. werd op 16 april 1916 in de Purmer geboren. Hij maakte deel uit van de verzetsgroep Purmerend en werd verraden. Tijdens een bijeenkomst op de boerderij van P.A. Kramer aan de Kanaaldijk 53 bij de Neckermolen op 28 februari 1945 werd hij door de bezetter gearresteerd en ingesloten in het Huis van Bewaring aan de Weteringschans in Amsterdam. Toen in de nacht van 6 op 7 maart 1945 bij ‘Woeste Hoeve’ tussen Arnhem en Apeldoorn een aanslag was gepleegd op het hoofd van de SS, H.A. Rauter, volgde een vergeldingsactie. Er werden 263 mensen omgebracht, waaronder Jacob Groot. Hij is op 8 maart 1945, samen met 52 anderen, op de fusilladeplaats ‘Rozenoord’ aan de Amsteldijk in Amsterdam omgebracht door een vuurpeloton.

foto_simon_grootSimon Groot Jzn. werd op 22 juli 1917 in de Purmer geboren. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij 4e stuurman op het koopvaardijschip ‘Terkoelei’ van de Koninklijke Rotterdamse Lloyd NV. In een konvooi van 37 vrachtschepen met de codenaam HX-229 voer de ‘Terkoelei’ met een lading zink, tarwe en post van New-York naar Belfast. Dat konvooi werd op 17 maart 1943 door de Duitse onderzeeër U631 aangevallen. Daarbij werden twee vrachtschepen getroffen, waaronder de ‘Terkoelei’. Van de 97 bemanningsleden verdronken er 39, onder wie Simon Groot.

 

foto_simon_de_ridder_grote_versieSimon de Ridder JNzn. werd op 14 maart 1918 in Polder 8 in Amsterdam geboren, maar woonde vanaf 1921 in de Purmer. Hij was sergeant-vlieger in het squadron FAA 1847, opgericht in februari 1944. Dat squadron bestond uit vier Britse en acht Nederlandse marine-piloten en had de beschikking over tien F6F Hellcat jachtvliegtuigen, de zogeheten ‘Warbirds’. Op 27 maart 1944 botsten Simon de Ridder en zijn collega vlieger en vriend Johan Blok boven Noord-Ierland in volle vlucht op elkaar. Beide toestellen stortten neer, waarbij de piloten omkwamen.

 

dirk_schaatsbergenDirk Schaatsbergen Czn. werd op 4 september 1910 in de Purmer geboren. Op 25 september 1939 werd hij als machinist op de onderzeeër Hr. Ms. O13 geplaatst. Met 34 opvarenden aan boord vertrok deze onderzeeër op 12 juni 1940 vanuit het Schotse Dundee naar het Skagerrak, waar de O13 zou gaan patrouilleren. Op 19 juni werd de boot teruggeroepen, maar er kwam geen reactie. Die datum geldt als de dag waarop de O13 als verloren wordt beschouwd. De oorzaak van de vermissing is niet bekend. In Dundee staat een monument ter herinnering aan de O13 en zijn bemanning.

Monument bij de Purmerkerk

Het monument is ontworpen en gemaakt door beeldhouwer H.P. van Iperen in opdracht van het Kerkbestuur in samenwerking met Purmer Belang. Het is op 4 mei 1950 onthuld door de dijkgraaf van het polderbestuur. De gedenksteen symboliseert de levenden en hen die ons zijn ontvallen. Op het ene vlak staan een vrouwenfiguur, de nabestaanden en het gehele volk. Op het andere vlak staat een mannenfiguur met de fakkel van de vrijheid in de hand. Deze beeldt de mensen uit, die hun leven voor onze vrijheid hebben gegeven.

Gedenkplaat

Wilt u ook bijdragen in de onkosten? Dan kunt u uw financiële bijdrage deponeren in een speciale bus die in de kerk staat tijdens de herdenking.
U kunt ook uw bijdrage storten op de bankrekening van de Purmerkerk:
NL85 INGB 0000 1640 69 t.n.v. Hervormde Gemeente ‘De Purmer’ 1481 AP Purmer onder vermelding ‘bijdrage gedenkplaat’. Deze ziet er als volgt uit:

gedenkplaat