Documentaire over Jane Goodall en ‘haar chimps’ in Filmhuis Purmerend


Documentaire over de jonge jaren van de beroemde apen onderzoekster Jane Goodall. Tusssen 1964 en 1974 zijn beelden gedraaid door de Nederlander Hugo van Lawick, die destijds getrouwd was met Goodall. Deze beelden doken in 2014 op in de archieven van National Geographic, en tonen een uitstekend oog voor zowel de mens Jane, als ‘haar’ wilde chimps, en vele andere dieren van de Afrikaanse wildernis. Opzwepende muziek van Philip Glass!

 

JANE is de nieuwste documentaire over de beroemde primatoloog Jane Goodall. Regisseur Brett Morgen ging aan de slag met meer dan honderd uur nooit eerder vertoond beeldmateriaal. De verloren gewaande filmrollen zijn in de jaren zestig gedraaid door de Nederlander Hugo van Lawick en doken in 2014 op in de archieven van National Geographic. Ze tonen een jonge Goodall, aan het werk op de plek waar ze zich het gelukkigst voelde: in Gombe, Tanzania, waar ze baanbrekend onderzoek verrichtte naar wilde chimpansees.

Van Lawick, die overleed in 2002, was een begenadigd natuurfilmmaker én tussen 1964 en 1974 getrouwd met Goodall. Het 16mm-filmmateriaal is prachtig, met rijke, nostalgie opwekkende kleuren en een uitstekend oog voor zowel de mens Jane, ‘haar’ chimps en veel andere dieren van de Afrikaanse wildernis.

De bijzondere kwaliteiten van de film bestaan uit de bedwelmende junglebeelden, de passie van Jane Goodall en de opzwepende muziek van Philip Glass. – Jane – Brett Morgen, Verenigde Staten, 2017, 90’.

Draaidag:  Dinsdag 27 februari 2018. Aanvang 13.30 uur resp. 20.30 uur. Zaal open resp. 12.45 uur en 19.45 uur. Filmhuis Purmerend (in het Stamhuis), Kerkstraat 11. Reserveren: https://www.filmhuispurmerend.nl/movies/194/17/jane