Documentaire in Filmhuis: China’s van Goghs


Het dorp Dafen in China, staat bekend om talrijke schilderstudio’s waarin jaarlijks miljoenen kopieën van wereldberoemde meesterwerken worden geschilderd. Eén van de schilders wordt gevolgd. Xiaoyong Zhao reproduceerde met zijn familie al zo’n 100.000 Van Goghs. Hij reist naar Europa om in het Van Gogh-museum de originele werken te bewonderen en één van zijn beste klanten, een Amsterdamse kunsthandelaar, te bezoeken. Documentaire.

 

China’s van Goghs is een documentaire over een Chinese schilder die in een piepkleine studio samen met zijn familieleden dag in dag uit beroemde Van Goghs reproduceert.

Het Chinese dorp Dafen staat bekend om zijn talloze schilderstudio’s waarin jaarlijks miljoenen kopieën van wereldberoemde meesterwerken worden geschilderd. Tussen waslijnen vol meesterwerken leven en slapen schilders op de vloeren van de piepkleine studio’s om de grootschalige orders op tijd af te krijgen. Xiaoyong Zhao reproduceerde samen met zijn familieleden al zo’n 100.000 Van Goghs. Zhao voelt een diepe band met Van Gogh en zijn bewondering lijkt in de twintig jaar waarin hij reproducties maakt, alleen maar te zijn gegroeid. Hij reist naar Europa om in het Van Gogh Museum de originele werken te zien en om een van zijn beste klanten, een Amsterdamse kunsthandelaar, te bezoeken.

De filmmakers Yu Haibo en Kiki Tianqi Yu volgen de schilder Zhao op diens reis naar Europa. – China’s van Goghs – Haibo Yu/Kiki Tianqi Yu, China/Nederland, 2016, 81’.

 

Draaidag: vrijdag 24 maart 2017. Aanvang 20.30 uur. Zaal open 19.50 uur. Filmhuis Purmerend (in het Stamhuis), Kerkstraat 11. Reserveren: https://filmhuispurmerend.nl/films/chinas-van-goghs/