De Beemster Feestweek: prop- en propvol activiteiten


De Beemster feestweek wordt ook door veel Purmerenders bezochtDe Beemster Feestweek is vanaf zondag 26 juli t/m zondag 2 augustus, en wordt ook veel bezocht door Purmerenders.  Erny van de Kleut, onze speciale correspondent voor de Beemster, vertelt er alles over.

Beemster Feestweek 2De Beemster Feestweek, officieus ook wel Beemster Kermis genoemd, heeft in Beemster een status aparte. Want waar duurt een kermis acht volle dagen? Beemster heeft eens een burgemeester gehad, die het kermisgewoel tot vijf dagen wilde inkorten, maar kreeg een lading volkswoede over zich heen. Met gevolg: het bleef acht dagen, ook al is het voor de omwonenden in het kermisgebied een reden om juist in die week met vakantie te gaan.

Wie nu het meeste voordeel van de Feestweek heeft: de horeca, de kermisattracties of de hele gemeenschap niet precies te zeggen. De een kan niet buiten de ander. De stichting Beemster Gemeenschap organiseert alle dagen een activiteit met spelen en spelletjes waaraan iedereen kan meedoen of van meegenieten: boerderijdierenmiddag, steengooien of beachvolleybal om er maar een paar te noemen.

Beemster Feestweek 3De Feestweek begint op zondagochtend om 10.00 met de Beemster Biddag, een traditie vanaf 1615 ter herdenking van de droogmaking van de Beemster. Vanaf zondagmiddag 13.00 uur draait de kermis, waar iedereen natuurlijk veel centjes voor blijkt te hebben opzij gelegd. En natuurlijk profiteert de horeca van al die activiteiten die tot diep in de nacht duren.

De Beemster Feestweek is vanaf zondag 26 juli t/m zondag 2 augustus. Er zijn zelfs een paar activiteiten, die niet in de Feestweek gepropt kunnen worden: de viswedstrijden en de paardenkeuring, die op zaterdag 26 juli worden gehouden.

Dat is in het kort De Beemster Feestweek, waar massa’s Beemsterlingen maar ook veel bezoekers uit wijde omtrek naar toe komen.

Programma Beemster Feestweek

Het programma waarom alles draait is te vinden op de website van de Beemster Gemeenschap of Erny’s website http://www.beemsterbengel.nl/