David Byrne’s American Utopia (Spike Lee) in Filmhuis Purmerend


In Filmuis Purmerend draait de opname van het optreden ‘American Utopia’ van David Byrne (van de Talking Heads) met een elfkoppige begeleidingsband in New York. Met als regisseur Spike Lee.

Schitterend doordat zij zonder snoer spelen en er geen apparatuur op het toneel staat. Het is met uiterste discipline een feest van expressie en gezamenlijkheid. Het concert is tot de nok toe gevuld met songs van Byrnes recente solo-albums plus een flink aantal Talking Heads-klassiekers, waaronder ‘Once in a lifetime’, ‘Slippery people’ en ‘Born under punches’. Byrne roept op tot verbroedering en viert intermenselijk contact.

 

‘Stop making sense’, de concertfilm die Jonathan Demme in 1984 maakt met The Talking Heads geldt als een van de beste in zijn genre. Nu heeft Spike Lee een vergelijkbare opname gemaakt van het optreden van David Byrne met een elfkoppige begeleidingsband in New York.

Schitterend opgenomen doordat de muzikanten zonder snoer spelen en er geen apparatuur op het toneel staat. Iedere opstelling, iedere danspas is van tevoren uitgedacht, het is met uiterste discipline een feest van expressie en gezamenlijkheid geworden. ‘American Utopia’ is tot de nok toe gevuld met songs van Byrnes recente solo-albums plus een flink aantal Talking Heads-klassiekers, waaronder ‘Once in a lifetime’, ‘Slippery people’ en Born under punches’. Tussendoor houdt de uitstekend bij stem zijnde Byrne korte monologen, waarin hij het publiek onder meer oproept om te stemmen, en erop wijst dat Amerika een land van immigranten is. Byrne roept op tot verbroedering en viert intermenselijk contact. – David Byrne’s American Utopia – Spike Lee, Verenigde Staten, 2020, 105’.

 

Draaidagen: Zaterdag 16 oktober 2021 en dinsdag 19 oktober 2021. Aanvang 20.30 uur. Zaal open 19.45 uur. Filmhuis Purmerend (in het Stamhuis), Kerkstraat 11. Reserveren: https://www.filmhuispurmerend.nl/movies/466/17/david_byrnes_american_utopia