Dansconcert: Jens van Daele’s Burning Bridges in de Verbeelding


TIERRA is het  dansconcert van Jens van Daele en de gerenommeerde Canadese choreografe Ginette Laurin. Een samenwerkingsverband van internationale klasse. Te zien in Theater De Verbeelding in Purmerend. 

 

Tierra is actueel en tijdloos tegelijkertijd. Het samenspel van dans en muziek is een ervaring om mee te maken. Geen moment om te vervelen word je tot het einde meegevoerd. ‘Alles zit er in: opkomst en ondergang, menselijke relaties en aardse krachten, oorlog en vrede.’

Tierra staat voor aarde, grond, bouwland. Tierra is daarin ook geboortegrond, vruchtbaarheid. From dust to dust, waar we vandaan komen en naar terugkeren, geboorte en dood.

Een plek om te willen aarden, het verlangen om vergiftigde grond te verlaten, denk aan de vluchtelingen. Een plek om in vrijheid te kunnen leven, thuiskomen, planten en zaaien, bloesemen, bevruchten, bemesten, sleuren door de modder of stikken in het stof.

Vijf intrigerende vrouwen nemen de dans voor hun rekening: Patricia van Deutekom, Audrey Bergeron, Elaine Gadet, Naomi Schwarz en Merle Schiebergen. Allen met een sterke en kwetsbare, eigen persoonlijkheid. Zij raken je rechtstreeks in het hart. De fantastische percussionisten Alexandra Bellon en Richard van Kruysdijk begeleiden hen live met hun zelfgemaakte instrumenten. Zij voeren de spanning op met hun bijzondere samenspel en verrassen je als kijker en luisteraar.

Over de choreografen

Ginette Laurin vervult met haar gezelschap O Vertigo Danse al ruim 30 jaar een zeer belangrijke rol in de moderne dansgeschiedenis. Haar omvangrijke oeuvre en haar visie op dans zijn uniek, haar werk staat bekend om zijn expressieve kracht. Laurin is wereldwijd een graag geziene gast op de danspodia.

Jens Van Daele danste in de jaren ’90 al bij O Vertigo Danse uit Montreal. Die samenwerking met Laurin maakte grote indruk op hem en heeft zijn visie op hedendaagse dans in grote mate bepaald. Nu ruim 20 jaren later bundelen Van Daele & Laurin hun krachten in een wervelend theatraal dansconcert waarin zij een stomend doch fragiel beeld van de mens neerzetten. In Tierra versmelten Laurin’s pure en poëtische danstaal met het krachtige en theatrale idioom van Van Daele.

Volkskrant

*** ‘Vijf vrouwen tonen hun kracht: zelfverzekerd, opzwepend, maar ook dreigend. Die tweeledigheid prikkelt.’