Cursus Oud Schrift voor beginners: oude handschriften leren ontcijferen


Op 27 september 2019 start het Waterlands Archief met een nieuwe cursus Oud Schrift lezen voor beginners. Deze cursus is bedoeld voor iedereen die 17e en 18e- eeuwse teksten wil leren lezen.

Aan de hand van oude documenten uit het Waterlands Archief oefent u met het herkennen van de letters en leert u de betekenis van oude, bijna vergeten woorden. Aan de orde komen ook de soorten documenten: wat is bijvoorbeeld een resolutie of een attestatie?
Daarbij besteedt de cursus aandacht aan de archieven zelf: door wie en waarom werden ze gevormd en wat kun je er in vinden?

Ook in het verleden werden stad, dorp en polder bestuurd, werd er belasting betaald, werden rechtszaken gevoerd, huizen gekocht en erfenissen verdeeld. Er werd gezorgd voor de weeskinderen en er werd gedoopt, getrouwd en begraven. Veel hiervan is opgeschreven en bewaard gebleven. Het zelf kunnen lezen van de oude documenten brengt de geschiedenis wel heel dichtbij!

Het lezen van oud schrift is door iedereen te leren, maar alleen oefening baart kunst. Van de cursist wordt daarom verwacht dat hij/zij gedurende de cursus voldoende tijd besteedt aan het thuis voorbereiden van de teksten door het maken van transcripties.

Heeft u belangstelling? Er is nog een aantal plaatsen beschikbaar.

Tijd:         Vrijdagmiddag van 14.00-16.00 uur

Data:        8 bijeenkomsten:  27 sept., 1 okt., 1, 15 en 29 nov., 13 dec., 10 en 24 jan.

Plaats:      Waterlands Archief,  Wielingenstraat 75 te Purmerend
Kosten:    € 85,00 inclusief lesmateriaal

U kunt zich aanmelden via m.kors@waterlandsarchief.nl. Informatie via 0299-411541

 

Illustratie: Fragment van de inventaris van de oud-burgemeester van Purmerend, Simon Appel uit 1792, Waterlands Archief, Notarieel Archief Purmerend, inv.nr 4340, notaris Schoorl