Culturele filmlezingen; een nieuw programma van Filmhuis Purmerend en Cultuurhuis Wherelant


Visies op film; culturele filmlezingen is een nieuw samenwerkingsverband van Het Filmhuis Purmerend en Cultuurhuis Wherelant. Van 7 maart tot en met 26 april staan bij Cultuurhuis Wherelant vier boeiende lezingen gepland op de donderdagmiddag met de week erna op vrijdagavond de mogelijkheid om de besproken film te bekijken in het Filmhuis Purmerend. Geïnteresseerden kunnen zich voor de hele serie aanmelden maar zowel de lezingen als films zijn ook los van elkaar te boeken.

 

Visies op film

De rode draad van de lezingen is de vraag waarom een film ons mee trekt in een andere realiteit. Wat maakt film zo fascinerend en hoe komt het dat we zo mee genomen worden? Deze rode draad loopt door de tijd van klassiek naar modern in de vier lezingen die verzorgd worden door docenten met kennis over film en filmhistorie die nauw betrokken zijn geweest bij de keuzes voor de films.

 

Van Hitchcock tot David Lynch

De eerste lezing op 7 maart gaat over de filmtaal die zich vanuit de techniek, kunst en creativiteit van de makers ontwikkelde. Een mooi voorbeeld is Psycho, van Hitchcock. Hij past alle elementen van deze filmtaal effectief toe om het publiek mee te voeren. In de lezing op 21 maart komt de verhalende structuur in film aan bod. Double Indemnity van Billy Wilder is een voorbeeld uit het Film Noir genre waarin de grenzen van de gebruikelijke manier om verhalen te vertellen werden opgezocht. De 3e lezing op 4 april geeft u inzicht in de wereld van de Europese auteurscinema die zich na WO2 ontwikkelde in Italië en Frankrijk. Een eigenzinnige cinema, waarbij de regisseur en niet de studio bepalend was en waar (Hollywood)conventies, in vorm en verhaalstructuur, opzij werden gezet. Dit is expliciet terug te vinden in de film Le Mepris, van Jean Luc Godard. De reeks eindigt op 18 apil met een lezing over de films van David Lynch die een extra appèl doen op de kijker. Hij hanteert een bijzondere manier van storytelling: een soort knip-en-plak-werk van droom, werkelijkheid en dissociatie. Lynch is een goed voorbeeld van de onafhankelijke Amerikaanse cinema wat zich goed laat zien in de film Lost Highway.

 

Meer informatie

U kunt zich via www.wherelant.nl bij het cursusaanbod aanmelden voor de lezingen, hier vindt u ook de data van de lezingen en films terug. Voor de hele serie lezingen betaalt u € 30,-. Losse lezingen kosten €10,- per stuk, deze staan apart vermeld op de website. Voor de films meldt u zich aan via www.filmhuispurmerend.nl. Indien u een bewijs van deelname meeneemt naar het filmhuis betaalt u slechts € 5,- voor de film. De lezingen vinden plaats op  donderdagmiddag van 14.00 – 15.30 uur bij Cultuurhuis Wherelant aan de van IJsendijkstraat 403 in Purmerend. De films kunt u op vrijdagavond om 20.30 uur bekijken, een week na de lezing, bij Het Filmhuis Purmerend aan de Kerstraat 11.