Corona zet skeeleren weer op de kaart (en het mag weer!)


Veel mensen werken tegenwoordig vanuit huis en ook schoolkinderen volgen (online) les vanuit huis. Hierdoor maken we geen loopje naar de printer, de koffieautomaat of naar een collega. En dus bewegen we minder. Je hoeft ook niet meer te forenzen naar je werk. Om toch voldoende in beweging te blijven zijn we op zoek gegaan naar alternatieven, zoals een avondwandeling, rondje fietsen of skeeleren!  Sinds 29 april mogen er weer skeelerlessen voor de jeugd worden georganiseerd en vanaf 18 mei mogen de volwassenen weer georganiseerd sporten.

 

In de afgelopen weken zijn er meer dan 100.000 paar skeelers verkocht in Nederland. En dit is te zien. In de polder of op fietspaden zie je de laatste tijd veel mensen fanatiek op skeelers een rondje toeren. De één moet er nog een beetje aan wennen, de ander voelt zich wat sneller vertrouwd met die wieltjes onder zijn voeten. Toch blijkt regelmatig één belangrijk veiligheidsaspect te ontbreken bij het skeeleren, de helm! Ondanks het feit dat het brein een zeer belangrijk onderdeel van het menselijk lichaam is, wordt deze niet beschermd tegen eventueel letsel.

Zeker wanneer je op de openbare weg gaat skeeleren moet je extra goed opletten. Een takje of een steentje zie je snel over het hoofd. Ook dien je rekening te houden met het overige verkeer (en zij met jou). Het is daarom belangrijk om een goede controle over de skeelers te krijgen. In Nederland zijn verschillende skeeler- en inlineskateclubs waar je van beginner tot gevorderde les kunt volgen. Hier wordt aandacht besteed aan veiligheid en leer je een juiste skeelerhouding aan te nemen, verschillende rem- en valtechnieken en balansoefeningen. Dit alles op een afgesloten terrein onder begeleiding van gekwalificeerde trainers. Ook weten zij vaak waar je goed kunt skeeleren of worden vanuit de vereniging toertochten georganiseerd. Mocht je echt verslaafd raken aan het skeeleren, dan kun je zelfs meedoen met wedstrijden.

 

Sinds 29 april mogen er weer skeelerlessen voor de jeugd worden georganiseerd en vanaf 18 mei mogen de volwassenen weer georganiseerd sporten. Bij IJs en inlineskateclub Purmerend is het mogelijk om een aantal proeflessen te volgen alvorens lid te worden. Dus wees verstandig en voorkom onnodig letsel. Je neemt tenslotte ook zwemles voordat je in het diepe springt!