Brandwonden Stichting en de H20 Esports Campus leren bezoekers virtueel brand blussen


De Nederlandse Brandwonden Stichting en H20 Esports Campus hebben elkaar gevonden met een innovatieve en bijzondere samenwerking. Tijdens de opening werd een Virtual Reality (VR)-stand onthuld waar bezoekers van de H20 Esports Campus vanaf nu gebruik van kunnen maken. In VR krijgen gasten de opdracht om een brand te blussen.

Dirk Tuip, founder bij H20 Esports Campus, weet zelf maar al te goed hoe het is om te leven met de gevolgen van een brand. “Pas als je in aanraking komt met brand begrijp je hoe belangrijk zaken als bewustwording, preventie en eerste hulp zijn. “, legt hij uit. “Voor mijn neefje Ruud was het fataal tijdens de nieuwjaarsramp in Volendam 20 jaar geleden. Ik was erbij toen de brand ontstond en heb de impact op heel veel jongeren gezien inclusief mijn hele vriendengroep. Ik ben dan ook blij dat we met dit innovatieve partnership iets bij kunnen dragen aan de doelen van de Brandwonden Stichting, want het kan iedereen overkomen.”

Marijne Landman van de Nederlandse Brandwonden Stichting geeft aan dat zij al langer gebruik maken van VR. “De Nederlandse Brandwonden Stichting onderzoekt al sinds 2014 toepassingsmogelijkheden van Virtual Reality in de brandwondenzorg. Inmiddels wordt VR ingezet voor pijnbestrijding, ontspanning en revalidatie”.

Zij vervolgt: “De Nederlandse Brandwonden Stichting ontvangt geen subsidie en is voor het ontwikkelen van dit soort innovaties afhankelijk van giften. Een partij die hier een belangrijke rol in speelt is de VriendenLoterij. Met hun extra bijdrage en de H20 Esports Campus als partner, hebben we nu de unieke kans om het algemene publiek, donateurs, collectanten en sponsors niet alleen te vertellen over de toepassing van VR in de zorg en brandpreventie, maar hen deze ook zelf te laten ervaren.”

De VR-stand van de Brandwonden Stichting komt in de Community Area op de H20 Esports Campus Amsterdam. Deze community-ruimte is, onder normale omstandigheden, vrij te betreden voor bezoekers.