Biopic Neruda in Filmhuis Purmerend


De Chileense Nobelprijswinnaar Pablo Neruda is in 1948 een linkse, communistische senator. Nadat hij is ondergedoken vanwege onmin met het regime wordt hij in een grootste klopjacht door een (fictieve) detective opgejaagd. Deze eindigt in een schitterend gefilmde, westernachtige apotheose in de sneeuw. Nominatie Golden Globe!

 

Neruda was genomineerd voor een GOLDEN GLOBE in de categorie beste niet-Engelstalige film. En van deze regisseur draaiden we eerder No en El club. Zijn film Jackie is net in roulatie gegaan.

Deze film gaat over de politiek actieve dichter en Nobelprijswinnaar Pablo Neruda. Hij is in 1948 een linkse senator in zijn vaderland Chili. Hij is een communist, maar wel met de salon in zicht, of het bordeel. En hij verkeert in onmin met het regime, het is dus tijd om onder te duiken. Luis Gnecco speelt zijn personage fijnzinnig en enigmatisch, hij komt niet echt sympathiek over. Als motor onder de film dient de fictieve en enigszins surrealistische detective Óscar Peluchonneau, als de man die Neruda opjaagt. Ze hebben elkaar nodig, die twee: hun reputatie gedijt bij een grootse klopjacht, die eindigt in een schitterend gefilmde, westernachtige apotheose in de sneeuw.

Neruda is een inventieve biopic, die zich laat bekijken als een suspensevolle film-noir. – – Neruda – Pablo Larraín, Chili/Argentinië/Frankrijk/Spanje/Verenigde Staten, 2016, 107’.

 

Draaidagen: zaterdag 18 en dinsdag 21 maart 2017. Aanvang 20.30 uur. Zaal open 19.50 uur. Filmhuis Purmerend (in het Stamhuis), Kerkstraat 11. Reserveren:  https://filmhuispurmerend.nl/films/neruda/