Bijzonder Orkest in Overwhere en Wheermolen


Dat muziek mensen verbindt, blijkt heel letterlijk uit het bijzondere project Watermusic, een project van Muziekschool Waterland. Het idee achter Watermusic is kinderen van verschillende scholen samenbrengen door middel van muziek.

“Alle kinderen moeten muzieklessen kunnen volgen”, vertelt Michael Hesselink, de Artistiek Manager van Muziekschool Waterland. “Dat vinden we bij Muziekschool Waterland heel belangrijk. Of je nou een instrument leert bespelen, of in een koor gaat zingen. Muziek is voor iedereen. We verbinden kinderen van verschillende scholen met elkaar. Ook de ouders van de leerlingen kunnen deelnemen, in het speciale ouderkoor. Met Watermusic vormen we een grote muzikale wijkfamilie.”

Bij Watermusic werken de kinderen samen aan één muziekproject. Dit doen ze twee keer per week, na schooltijd. Op een dag leren ze een instrument te bespelen, op de andere dag oefenen ze met het koor of in het orkest. Dit doen ze zodat de kinderen het spelen van een instrument snel onder de knie krijgen en een band met de rest van de groep opbouwen.

“Watermusic gaat over muziek leren maken, samen spelen en voor een langere tijd naar iets groters toewerken”, aldus Michael. “De kinderen ontwikkelen hun muzikale talenten en dat is een enorme boost voor hun zelfvertrouwen. We zien hoe blij de kinderen al zijn in de lessen die we op scholen geven. Met Watermusic leren ze nog veel meer. En aan het einde van een periode, mogen ze wat ze geleerd hebben ook nog eens laten zien in een heus optreden. De ultieme beloning!”

De eerste lessen starten meteen na de herfstvakantie, op 28 oktober 2019. De scholen die meedoen aan Watermusic zijn OBS Wheermolen, ’t Prisma, ‘t Carrousel en De Klim-Op uit de wijken Overwhere en Wheermolen.

Marloes Hamming, directeur van OBS Wheermolen, legt uit waarom zij zo enthousiast is over Watermusic: “Dit project biedt alle kinderen uit onze wijk – arm of rijk- gelijke kansen om hun muzikale talenten te ontdekken en te ontwikkelen. Wat had ik hier vroeger als kind graag aan meegedaan!”

Als het project een succes blijkt, zal het zich in de loop van de jaren uitbreiden naar meer scholen en meer wijken.