Babyteeth in Filmhuis Purmerend


Tienermeisje Milla heeft terminale kanker. In de metro ontmoet ze de Moses, een wat oudere, drugsverslaafde, dakloze jongere. Milla’s ouders hebben enige bedenkingen bij de eerste liefde van hun dochter. In hun huis gaat Moses meteen op zoek naar medicijnen die hij zou kunnen stelen. Dit klinkt grimmig, maar de film blinkt uit in zachtmoedigheid, humor en nuancering. Grote verrassing op het filmfestival Venetië! Babyteeth is op 8 december te zien in Filmhuis Purmerend.

 

‘Babyteeth’ was vorig jaar op het filmfestival van Venetië een van de grote verrassingen. En Tom Wallace won de prijs voor de beste jonge acteur. Hoofdpersoon is de middelbare scholier Milla, die terminale kanker heeft. In de metro ontmoet ze de hyperenergieke Moses (Wallace), een drugsverslaafde, wat oudere jongere zonder vast woon- en verblijfplaats. Milla’s ouders zijn welgestelde progressieve burgers, maar ze hebben enige bedenkingen bij de nieuwe vriend van hun dochter. In hun huis gaat Moses meteen op zoek naar medicijnen die hij zou kunnen stelen.

Dat klinkt allemaal nogal grimmig, maar ‘Babyteeth’ blinkt juist uit in zachtmoedigheid en nuancering. Regisseur Murphy vangt het verhaal, in een zonnige buitenwijk van Sydney, in kleine, intieme scènes.  De onmacht, angst en pijn van de personages blijven grotendeels onder de oppervlakte, maar schemeren steeds voldoende door om als tegenwicht te dienen voor Murphy’s trefzekere stijlgevoel. Een debuutfilm zoals ze niet vaak worden gemaakt. – Babyteeth – Shannon Murphy, Australië, 2019, 120’.

 

Draaidag: Dinsdag 8 december 2020. Aanvang 13.30 en 20.30 uur. Zaal open resp. 13.15 en 20.15 uur. Filmhuis Purmerend (in het Stamhuis), Kerkstraat 11. Reserveren verplicht: https://www.filmhuispurmerend.nl/movies/433/17/babyteeth