Leesvermaak 11 – Als je het handig aanpakt, zijn de Koningsspelen zo voorbij


Columnist Marcel van Stigt schrijft wekelijks een column voor www.purmerendleeft.nlJa, da’s lekker. Hebben we een nieuwe koning, gaat-ie Koningsspelen introduceren. Een sportdag waaraan basischolen worden geacht deel te nemen. Je zult als kind maar niet sportief zijn aangelegd. Maar wees gerust, beste kinderen, je kunt het voor jezelf heel gemakkelijk maken. Neem de tips van deze ervaringsdeskundige maar ter harte.


Denk niet dat ik a-sportief ben. Ik houd juist heel veel van sport. Vooral voetbal. Elke zondagavond kijk ik naar Studio Sport en ik volg het Nederlands Elftal en de Champions League op de voet.

Als kind sloeg ik op tv ook al geen voetbalwedstrijd over. En zelf voetballen? Heb ik in mijn jonge jaren gedaan. Erg leuk, al zette ik geen stap te veel. Op school voetbalde ik eveneens graag. Maar gymmen en sportdagen – dat vond ik helemaal niets. Ik leef daarom erg mee met de scholieren die sporten niet leuk vinden, maar vrijdag wel aan de Koningsspelen moeten deelnemen en in het Leeghwaterpark wat verloren rondlopen. Ja, want die zijn er, hoor!

Gelukkig zijn er manieren om het allemaal beheersbaar te houden. Daarin was ik als kind heel bedreven. Neem honkbal. Ik weet niet of dat vrijdag op het programma staat, maar met een beetje strategie hoef je nauwelijks in actie te komen. Als je aan slag bent, maai je simpelweg drie keer achter elkaar over de bal en dan is het alweer gebeurd. Wordt jouw ploeg de veldpartij? Dan moet je even attent reageren. Roep direct: ‘Ik ben wel één van de verre velders.’ En dan niet te enthousiast, maar met de insteek dat er  nu eenmaal ook verre velders moeten zijn en dat jij die rol dan maar op je neemt. Zoek daarna meteen, voordat een klasgenoot op hetzelfde idee komt,  een plek op tien meter achter het eerste honk. Niet achter het tweede of derde honk, nee, het eerste. Dit is echt heel belangrijk. De kans dat er een bal jouw kant op komt is dan namelijk nihil. Slagmannen draaien namelijk bijna altijd van rechts naar links en slaan de bal automatisch richting tweede of derde honk, nooit naar het eerste. Dat heb ik in mijn schooljaren ontdekt en daar heb ik machtig veel profiijt van gehad.

Ook bij andere activiteiten kun je je tot een minimale inspanning beperken.  Hoogspringen? De eerste keer gewoon dwars door de lat. Ben je meteen klaar. Duurloop? Waar mogelijk stukje afsteken en alle bochten afsnijden. Verspringen? Slaak bij de landing een ijzingwekkende kreet en hink weg met een van pijn vertrokken gezicht. Vloek er voor de vorm nog even bij. Grote kans dat je de rest van de dag lekker op een bankje in de zon zit.

Echt, beste niet-sporter, de Koningsspelen kunnen zo voorbij zijn. Als je het maar handig aanpakt.

Door Marcel van Stigt

Marcel van Stigt (1961) is journalist en (tekst)schrijver. Hij schrijft levensverhalen voor particulieren (zie http://www.marcelvanstigt.nl/) en webteksten voor ondernemers (zie http://www.prettigleesbaar.nl/). Het menselijke verhaal staat bij hem centraal.

 

 

Marcel