Actie boekhandels en gemeente Purmerend laat kinderen kennis maken met de mooiste boeken


Nederlandse boekhandels organiseren voor de 2e keer  de actie Geef Mij Maar Een Boek! om zo veel mogelijk kinderen kennis te laten maken met de de mooiste kinderboeken van de afgelopen jaren. In Purmerend doen Het Leesteken en de Bruna mee. Dit jaar staat Achtste groepers huilen niet van Jacques Vriens centraal. Het boek is verkrijgbaar voor slechts € 2. Achtstegroepers van Purmerendse scholen krijgen het, dank zij een bijdrage van de gemeente, voor maar €1.

Op initiatief van de Purmerendse boekhandels Bruna en Het Leesteken zijn alle basisscholen benaderd en hebben zij informatie en lesmateriaal gekregen om met dit prachtige boek aan de slag te gaan.

Opgroeien tussen de boeken van Roald Dahl, Thea Beckman, Paul Biegel, Astrid Lindgren, Jan Terlouw en vele anderen. Dat wens je ieder kind toe! Na de succesvolle actie met het eerste boek Oorlogswinter van Jan Terlouw (meer dan 500.000 exemplaren zijn over de toonbank gegaan) is nu het boek Achtste-groepers huilen niet van Jacques Vriens gekozen voor deze actie.

In de groep van juf Ina is vaak gedoe, vooral over voetbal. Gelukkig is zij erg goed in het bedenken van originele oplossingen. Maar als haar leerling Akkie ernstig ziek blijkt te zijn, kan ook juf Ina niets meer verzinnen. Heel groep acht leeft mee. Maar ook Akkie laat haar klas niet los, ze kan het niet laten om zich ook vanuit het ziekenhuis overal mee te bemoeien. Of het nou gaat om het kamp, het schoolvoetbaltoernooi, of het plan om de juf aan een nieuwe man te helpen. Van het boek is in 2012 een ontroerende familiefilm gemaakt door Dennis Bots met rollen van Hanna Obbeek, Nils Verkooijen, Eva van der Gucht en Johanna ter Steege. Meer dan 1 miljoen mensen zagen de filmversie van het boek in de bioscoop en op tv.

De gemeente Purmerend heeft dit initiatief omarmd. Vanuit de gedachte dat lezen onder meer de ontwikkeling, kennis van de wereld, woordenschat en informatieverwerking van kinderen bevordert, draagt de gemeente Purmerend 1 euro per boek bij in de kosten van de actie.

Het is de initiatiefnemers bedoeld om het streven naar een breed boekenbezit en daarmee een brede geletterdheid een extra duw in de rug te geven. Lezen maakt rijker aan inhoud en verbeelding!

Op zaterdag 18 februari om 11.00 uur zal Wethouder Rotgans het officiële startsein geven voor de actie. Dat zal plaatsvinden bij Bruna in de Hoogstraat. Er zal ook voorgelezen worden uit het boek van Jacques Vriens.

Tevens zal er bij zowel Bruna als Het Leesteken een collectebus staan waarvan de opbrengst zal gaan naar KIKA.