4 Mei herdenkingsdag in Purmerend met thema Jaar van Verzet


Ook dit jaar wordt in Purmerend op 4 mei stilgestaan bij de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en conflicten en vredesmissies nadien. Met stille tocht, kranslegging, toespraken en herdenkingsdiensten.

Programma 4 mei centrum Purmerend

18.55 uur             Vertrek Stille Tocht vanaf de Kaasmarkt.

19.20 uur            Aankomst bij verzetsmonument aan Jaagweg, leggen bloemen/kransen.

De stoet keert terug via dezelfde route naar de Kaasmarkt.

19.50 uur             Aankomst op de Kaasmarkt. Leggen bloemen/kransen bij verzetsplaquette.

19.59 uur             Trompettist blaast “The last Post’.

20.00 uur             Twee minuten stilte.

20.02 uur             Samen zingen wij  “Het Wilhelmus” 1e en 6e couplet.

20.05 uur            Toespraak burgemeester Don Bijl.

20.10 uur            Toespraak voorzitter 4 en 5 mei comité, de heer Dick Blokker.

20.15 uur             Aansluitend is er een gratis toegankelijke herdenkingsbijeenkomst in de Nicolaaskerk aan de Kaasmarkt.  (zie het officiële programmaboekje)


Herdenkingsdienst Purmerkerk 

 

Vrijdagavond 4 mei 2018 wordt de jaarlijkse Dodenherdenking bij het monument op het Purmerkerkplein aan de Westerweg 50 gehouden, georganiseerd door Purmer Belang en de Hervormde Gemeente ´De Purmer´ – Purmerkerk .

Om 19.45 uur worden belangstellenden ontvangen in de kerk. Tegen de klok van acht uur is er een stille tocht naar het monument.  Daarna worden er kransen en bloemen gelegd.

Na het blazen van het ‘Signaal Taptoe’ worden de doden uit de Tweede Wereldoorlog en alle andere slachtoffers van oorlogsgeweld herdacht.

Aansluitend is er in de kerk een korte herdenkingsdienst. Met gedichten en gedachten, muziek en samenzang zullen jongeren en ouderen deze herdenking invullen

 


Filmhuis Purmerend

Het Filmhuis Purmerend (Kerkstraat 11) vertoont om 20.30 uur de film “Alone in Berlin” (gratis voorstelling i.h.k.v. de 4-mei herdenking.) – Berlijn, 1940. De stad is verlamd door angst. Arbeiderskoppel Otto en Anna Quangel leven in een vervallen appartmentenblok en proberen, net als hun omgeving, niet op te vallen terwijl de Nazis heersen. Maar wanneer hun enige kind aan het front sterft, leidt hun verlies hen naar een uitzonderlijke vorm van verzet. Ze beginnen met het door de hele stad achterlaten van anonieme ansichtkaarten waarop ze Hitler en zijn regime aanvallen. Een daad waar de doodstraf op staat. Al snel wordt hun stille strijd opgemerkt door de Gestapo-inpecteur Escherich, waarmee een moorddadig kat- en muisspel begint dat het nut van Otto en Anna’s daden en hernieuwde liefde voor elkaar alleen maar versterkt. Hun kleurloze leven en huwelijk transformeert door hun vredige maar intensieve verzet. Meer dan zestig jaar na de eerste publicatie vlak na WOII werd Hans Fallada’s roman een wereldwijde bestseller. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal, werd de indrukwekkende en bevrijdende vertelling door de Italiaanse schrijver en Auschwitz-overlever Primo Levi omschreven als “het beste boek over het Duitse verzet tegen de nazi’s ooit geschreven”.

Zie ook