28 november – Hopper als filmdecor met kunsthistorische inleiding


Film op basis van de schilderijen van edward hopper in filmhuis purmerendOp 28 november draait het Filmhuis Purmerend de bijzondere film ‘Shirley, visions of reality’, waarin dertien schilderijen van de Amerikaanse schilder Edward Hopper tot leven komen. Voorafgaande aan de vertoning houdt De Vlaamse kunsthistorica Ruth Bellinkx om 20 uur een inleiding op de film, waarbij zij vooral zal ingaan op het leven en werk van Hopper, een van Amerika’s meest geliefde schilders. 

kunsthistorica Ruth BellinkxRuth Bellinkx studeerde hedendaagse kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Zij deed onderzoek naar Stichting de Appel, een experimentele kunstruimte in Amsterdam. Ook was zij galerie director bij Galerie Paul Andriesse. Daar maakte zij tentoonstellingen en werkte ze intensief samen met o.a. Marlene Dumas, Rieneke Dijkstra, Fiona Tan en vele anderen.

 

Over de film en de schilder

hopper2Regisseur Gustav Deutsch nam deze schilderijen van Hopper, gemaakt tussen 1931 en 1965, als uitgangspunt voor een fictief verhaal over een Amerikaanse actrice uit het begin van de jaren dertig. Het is prachtig om te zien hoe de taferelen, bekend uit musea of kunstboeken, tot leven zijn gewekt. Alles klopt, van de plooien in kleding tot de afgeronde hoeken van het meubilair. En natuurlijk het Hopperiaanse licht, de verzadigde kleuren, de rechte lijnen.

‘Shirley, visions of reality’ is te zien in het Filmuis Purmerend op vrijdag 28 november.  Kerkstraat 11 te Purmerend.

Inloop vanaf                      19.30 uur
Aanvang inleiding:          20.00 uur
Aanvang film:                    20.30 uur

Reserveren:                      www.filmhuispurmerend.nl