27 augustus – Rijtjeshuisfilosoof in het Leesteken


Pieter Hoexum schrijven van de Kleine filosofie van het rijtjeshuis op bezoek bij het Leestekeken in PurmerendPurmerender Pieter Hoexum woont in de Weidevenne. Hij merkte dat buitenwijken er misschien saai en troosteloos uitzien, maar dat er veel is om je over te verwonderen. Zaken die Hoexum aanstekelijk beschrijft in zijn boek Kleine filosofie van het rijtjeshuis.

‘Je hebt thuis genoeg te doen, loop niet weg,’ raadde de zestiende-eeuwse schrijver Michel de Montaigne zijn lezers aan. Sinds enkele jaren houdt Pieter Hoexum zich aan deze wijze raad en kijkt hij in zijn dagelijkse leven goed om zich heen.

Over het boek

“Het gaat in deze verkenningen over huiselijke aangelegenheden zoals verhuizen en buren, over de badkamer, de zolder en de schuur, en over heimwee, sleur en gewoontes. In zijn oneindige wijsheid vergeleek Hegel een filosoof met een uil die in de avondschemering uitvliegt om de dag te overzien en waardig af te sluiten. In vergelijking met die uil ben ik een kip die de hele dag in en rond zijn huis scharrelt en daarbij stuit op allerlei even alledaagse als wonderbaarlijke zaken.”

Waar, wanneer?

Woensdag 27 augustus kun je luisteren naar zijn verhaal in Boekhandel het Leesteken, Zuidersteeg 2 in Purmerend.  Aanvang: 19.30 uur, reserveren via info@leesteken.nl of 0299-771834, entree is € 5.-.